Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
16.12.2013

Доктор філософських наук (Ягеллонський університет, Польща) Артур Пшибиславський прочитав лекцію в НГУ (ВІДЕО)

Центр естетичного розвитку (ЦЕР) кафедри філософії Національного гірничого університету є своєрідною платформою для виступів творчих людей, видатних особистостей нашого часу. Тут постійно експонуються і художні роботи. Нещодавно у ЦЕР прочитав лекцію на тему «Поняття порожнечі в буддизмі» доктор філософських наук із Ягеллонського університету (Польща) Артур Пшибиславський.

Лектор висловив свою радість, вдруге перебувати у гірничому і бачачи його швидкий гуманітарний розвиток. Він відзначив, що на Сході звикли дивитись всередину, тому оволоділи розумом, на Заході ж дивляться зовні, тому оволоділи наукою і технікою. Проведення подібних лекцій проясняє ситуацію, відкриває можливість зрозуміти більше.

Артур Пшибиславський розкрив поняття «порожнеча», «атом», «реальність»… Виявилось, що при перекладі буддистських текстів на європейські мови ці поняття втратили своє первісне значення. «Порожнеча» трактувалася, як «ніщо», що суперечило написаному в оригіналі. Професор Пшибиславський на прикладах довів, що «порожнеча» насправді підіймає людську природу, вона дозволяє зрозуміти, що розум значно багатший, ніж прийнято вважати. Ми можемо сприймати і відчувати світ набагато глибше, ніж вважаємо самі.

Така неординарна, але цікава лекція викликала багато філософських питань у студентів-гірників. Наостанок завідуюча кафедри філософії НГУ професор Юлія Шабанова зі словами вдячності вручила гостю книгу, що розповідає про історію Національного гірничого університету.


Наталія Андрющенко, ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт