Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
12.01.2012

Урядовий проект Закону України "Про вищу освіту" максимально відображає бачення експертами освітнього процесу у вищій школі та оптимально враховує сучасний стан нашого суспільства

Про це  заявив тимчасово виконуючий обов’язки Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма, доповідаючи щодо проекту Закону України «Про вищу освіту» (реєстраційний номер 9655) під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

2.jpg

Євген Суліма зазначив: «Представлений на розгляд урядовий законопроект про вищу освіту створювався впродовж тривалого часу – з лютого 2008 року. Його обговорено в наукових, науково-педагогічних колективах вищих навчальних закладів, в студентських, профспілкових організаціях. З метою доопрацювання останньої редакції законопроекту у Міністерстві створено експертну робочу групу, до складу якої увійшли народні депутати України, працівники МОНмолодьспорту, інших міністерств, що мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади, ректори та проректори вищих навчальних закладів, представники студентських і громадських організацій, міжнародних організацій, а також об’єднань роботодавців і профспілок. У результаті багатомісячного обговорення до робочої групи надійшло більше 380 зауважень та пропозицій, що стосувалися 64 статей законопроекту».

Крім цього, за словами т.в.о. Міністра, зважаючи на заінтересованість Міністерства у якісному законодавчому забезпеченні вищої освіти, експертною робочою групою детально опрацьовано пропозиції, надані народним депутатом України Юрієм Мірошниченком. «Всі пропозиції, у тому числі й щодо питань автономії, які стосувалися 22 статей і прикінцевих положень законопроекту експертною робочою групою було ретельно опрацьовано на засіданні 13 грудня 2011 року і за результатами обговорення в присутності та за участю представників народного депутата, по кожній з них прийнято узгоджене рішення», – сказав Євген Суліма.

Він повідомив, що враховано також окремі зауваження експертів-юристів Адміністрації Президента України.

Основні положення законопроекту підтримали 84% студентства під час проведення студентського референдуму незалежними громадськими організаціями та схвалено на ІІІ Всеукраїнському з’їзді працівників освіти як законодавчо визначеному вищому органі громадського самоврядування в освіті.

Євген Суліма підкреслив, що «уперше передбачено законодавче врегулювання зовнішнього незалежного оцінювання знань та умінь осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти та встановлено порядок його проведення. Визначено, що прийом до вищих навчальних закладів здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з урахуванням середнього бала державного документа про повну загальну середню освіту та, згідно з практикою, яка існує у всьому світі, бала вищого навчального закладу».

За словами т.в.о. Міністра, законодавчо визначено основні засади практичної підготовки. Зокрема, передбачено безоплатне проходження особами, які навчаються у вищих навчальних закладах, практик на підприємствах в установах та організаціях, незалежно від їх форми власності.

Закріплено норму, відповідно до якої розмір академічної, соціальної стипендії студента не може бути менше прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. Крім цього установлено, що розмір плати за навчання для осіб, які навчаються на контрактній основі, не може змінюватися протягом строку укладеного договору.

Посилено інноваційну складову діяльності вищого навчального закладу. Для цього визначено організаційно-правові форми впровадження інновацій, що сприятиме отриманню конкурентоздатних наукових і науково-прикладних результатів, а також розширить можливості щодо застосування нових наукових, науково-технічних продуктів при підготовці кадрів з вищою освітою.

Євген Суліма зазначив, що «законопроект погоджено з усіма заінтересованими міністерствами і відомствами. Крім цього, законопроект пройшов правову експертизу у Міністерстві юстиції».

На засіданні також був присутній ректор Дніпропетровського Національного гірничого університету, академік НАН України Геннадій Григорович Півняк, який висловив свою точку зору стосовно законопроекту, а також зазначив, які інноваційні кроки робить університет на шляху розвитку до міжнародної співпраці.

Джерело: http://www.mon.gov.ua


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт