Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
22.11.2013

Славному гетьманові присвячується…

У військово-патріотичному клубі ім. А. Грязнова НГУ говорили про засновника козацької держави - Богдана Хмельницького

У Національному гірничому університеті пройшло чергове засідання військово-патріотичного клубу ім. А. Грязнова під керівництвом доцента кафедри історії та політичної теорії НГУ Анатолія Поуха. Цього разу зібрання було присвячене розкриттю особистості і діяльності видатного військового і політичного діяча Богдана Хмельницького.

Першим про талановитого полководця й організатора козацького війська розповів у своїй доповіді студент НГУ, майбутній економіст Микита Нечепоренко. Окрім цікавої інформації про Богдана Хмельницького, він приємно вразив учасників засідання своєю приязню до вивчення історії України, незважаючи на технічний профіль свого ВНЗ.

Про життя очільника Національно-визвольної війни українського народу 1648 – 1754 рр. присутнім розповідали відомі в регіоні науковці. Доктор історичних наук, професор кафедри історіографії, джерелознавства та архівознавства Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара Іван Стороженко довгі роки займається вивченням діяльності Б. Хмельницького.

Його монографії розкривають навіть дещо сенсаційну інформацію. Зокрема, Іван Сергійович дослідив, що за часів українського козацтва існувало три Січі: Базавлуцька, Чортомлицька і Нова Січ. Існування Микитинської Січі виявилось вигаданим фактом, що викликає численні дискусії серед істориків. Окрім трьох Січей на території України, налічувалось і три Січі на території Кримского ханства. Вчений також повідав аудиторії про те, що Жовтоводська битва насправді відбувалась не на території Жовтих вод, як пишуть в літературі, а на території П’ятихаток.

Доктор історичних наук, професор кафедри історії та політичної теорії НГУ Віталій Василенко висвітлив політичну діяльність Богдана Хмельницького, його вміння знаходити союзників серед держав-противників Польщі і вдало використовувати ці зв’язки вже в спільних діях проти Речі Посполитої. Працівники бібліотеки НГУ розповіли, як образ видатного полководця представлений в художній літературі, адже він ставав героєм творів багатьох письменників і поетів всіх часів.

Керівник клубу Анатолій Поух, зазначив, що Богдан Хмельницький був і творчою особистістю, тому засідання не обійшлося без української пісні – співробітник кафедри фізики НГУ Сергій Давиденко під акомпанемент гітари виконав пісню «Ніч яка місячна…». Завершила засідання професор кафедри історії та політичної теорії Юлія Чекушина, яка розповіла про економічну діяльність Богдана Хмельницького.

Довідка з Вікіпедії: Богдан (Зиновій) Михайлович Хмельницький — український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, очільник Українського  гетьманату (1648–1657). Реєстровий козак,  військовий писар, з 1648 року — гетьман Війська Запорозького. Організатор повстання проти панування шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Засновник козацької держави — Війська Запорозького, більш відомої як Гетьманщина. Протягом свого гетьманування укладав союзи зі Швецією, Московською державою, Османською Портою.


Наталія Андрющенко, ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт