Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
26.10.2018

Шевченківський мовно-літературний конкурс розпочато!

На кафедрі філології та мовної комунікації НТУ «Дніпровська політехніка» відбулося зібрання студентів-першокурсників, яке відкрила завідувач кафедри, професор С. Є. Ігнатьєва. У своєму виступі вона окреслила мету і тему конкурсу, який проходить з жовтня 2018 р. по березень 2019 р. в три етапи: на рівні навчального закладу, на обласному рівні та на загальнодержавному. Мета конкурсу – вшанування пам’яті й творчості Великого Кобзаря, піднесення престижу української мови та літератури, виховання в його учасників гордості за свій народ та країну. Професор С. Є. Ігнатьєва запросила присутніх взяти участь у конкурсі, написавши твір на тему «Мій Шевченко». «Щороку наші студенти, які володіють художнім словом, і вміють образно та оригінально мислити, беруть участь у конкурсі. З появою ж філологів у цьому році сподіваємося на призові місця», - сказала вона. 

До учасників конкурсу звернулася з промовою директор Центру культури української мови ім. О.Гончара, доц. І. К. Цюп’як, яка зазначила: «Ми пишаємося тим, що Тарас Шевченко - наш національний геній, який володів красою високого духу і ми можемо бути захищені в цій красі». 
Вона також розповіла про 6-томник Шевченківської Енциклопедії, яку подарував нашому вишу академік НАН України М. Г. Жулинський. 

Співробітник Центру Леся Степовичка звернула увагу студентів на книгу «Шевченкіана Придніпров’я», упорядковану нею, і запросила користатися скарбами Шевченкіани нашого краю: історичними, краєзнавчими, літературними, театральними, музичними, які містяться в солідному фоліанті. 
«Шевченко народився в епоху Руїни, коли позаду лишилися визвольні війни під проводом Богдана Хмельницького, Гайдамаччина, коли було зруйновано Запорозьку Січ, а слово Україна й українська мова були заборонені для вживання. Україну в той час називали по-імперському «Малоросія». Тарас Шевченко своїм поетичним талантом зміг піднятися над Руїною і силою Слова створити Україну заново.У своїм «Кобзарі» він відродив те, що вже не мало навіть імені. В цім його велич і значення для нашого народу, - наголосила письменниця і зачитала вірша, присвяченого Кобзареві. 

Співробітник наукової бібліотеки НТУ «Дніпровська політехніка» Н. А.Вітрук продемонструвала на виставці різноманітні видання Т. Г. Шевченка різними мовами світу й закликала студентів
записатися в бібліотеку. 

Студенти читали улюблені твори Тараса Шевченка, серед яких були уривки з поеми «Сон», «До мертвих і живих, і ненароджений…», «Мені однаково…» та інші.
 Побажаймо нашим студентам успішного написання творів і перемог у Шевченківському конкурсі! 


Кафедра ФМК 
Фото відеостудії «Юність»

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт