Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
21.02.2018

Віншування переможців щорічного конкурсу ім. О. Гончара на сторінках щомісячника «Бористен»

Сьогодні у Центрі культури української мови ім. О. Гончара НТУ «Дніпровська політехніка» зібралися видатні українці з нагоди віншування переможців конкурсу ім. О. Гончара на сторінках «Бористен». Цьогоріч журі традиційного конкурсу звернуло увагу на тих прихильників щомісячника, які роблять вагомий внесок у розбудову України, допомагаючи захисникам нашої держави в припиненні військових дій на Сході. Здебільшого, про трагічні події в зоні АТО лауреати конкурсу знають зсередини, але своєю вірою, оптимізмом, професійністю вони нівелюють усілякі негаразди.

Учасників урочистої імпрези привітав ректор НТУ «Дніпровська політехніка», академік НАН України Геннадій Півняк, а також директор Центру культури української мови імені Олеся Гончара, модератор заходу Ірина Цюп’як і координатор ЦКУМ ім. Олеся Гончара, професор Світлана Ігнатьєва.

За традицією віншування відкрив народний чоловічий ансамбль «Обертон» НТУ «Дніпровська політехніка» під керівництвом Олександра Яремчука.

– Щорічна відзнака імені Олеся Гончара вже тривалий час є не просто вшануванням гідних особистостей, це ще й один особливий спосіб об’єднання тих, хто живе з Україною в серці незалежно від національності та громадянства», – зазначив незмінний шеф-редактор часопису «Бористен» Фідель Сухоніс.

Диплом лауреата конкурсу ім. О. Гончара на сторінках щомісячника «Бористен» цього року отримали семеро осіб. Президент Американсько - української медичної Фундації Борис Легета (м. Дітройт, США) – за системну підтримку та допомогу Україні в медичній сфері під час проведення АТО. Зокрема, переклад українською мовою з англійської та видання спеціалізованих підручників з військової медицини. Передасть відзнаку переможцю ректор Дніпровської медичної академії Тетяна Перцева, яка розповіла, що Борис Легета подарував безліч книжок ВНЗ, а наразі він працює над перекладом підручника з внутрішньої медицини для студентів-медиків.

Почесний гість імпрези, заступник головного лікаря Дніпропетровської обласної лікарні імені Мечникова Юрій Скребець зазначив, що Борис Легета також передав у користування лікарні необхідні екземпляри книг з військової польової хірургії й психологічної допомоги в умовах війни.

Ветеран АТО, директор музею АТО, викладач НТУ «Дніпровська політехніка» Дмитро Кошка взяв слово, аби звернутися до видатного лікаря Юрія Скребця. Він, як відомо, врятував багато життів. Чоловік згадав, що перебуваючи на лікуванні в лікарні ім. Мечникова неодноразово чув розповіді, як керівництво цього закладу, хвилюючись за здоров’я хірурга, який працював і вдень і вночі, відправили його у відпустку. Натомість Юрій Скребець приєднався до добровольчого медичного підрозділу "Госпітальєри" та поїхав на передову допомагати захисникам. Й досі лікар віддає цьому все життя за покликом серця.

За організацію системної допомоги добровольчим військовим підрозділам, які захищають суверенітет і територіальну цілісність України у війні з Росією на Донбасі отримав диплом лауреата Сергій Маргітіч (м. Дніпро, Україна). Він висловив свою вдячність за нагороду, а також подякував лікарям обласної лікарні ім. Мечникова за сприяння у всьому навіть на відстані. Сергій згадував, що досить часто доводилося надавати першу медичну допомогу в зоні АТО і як це правильно робити пояснювали дніпровські лікарі телефоном.

Юрій Береза ( м. Дніпро, Україна) став лауреатом щомісячника «Бористен» за державотворчу політику у якості народного депутата України та рішучі й мудрі дії як одного з провідників українського народного опору проти російської агресії на Донбасі. Під час свого виступу чоловік звернув увагу, що війна йде там, де немає української мови і де можна нав’язати будь-який міф, тож боротьба за волю народу завжди є його основною метою в професійній діяльності й житті.

Нагородили також вчительку історії України Альону Устименко ( м. Дніпро, Україна) за значну волонтерську діяльність та новаторській і патріотичний підхід у викладанні вітчизняної історії учнівській молоді. Переможиця ставиться дуже тендітно до виховання маленьких українців, у цьому їй допомагають і ляльки-мотанки, які вона створює й приносить до класу, аби діти надихалися українською культурою. І сьогодні її учні вже розуміють, що кожен має зробити хоч маленький внесок у надважкій для України ситуації, тож їхні листівки повсякчас відправляють у зону АТО, пораненим у госпіталь, ветеранам.

Диплом лауреата передано і Шмуелю Камінецькому ( Ізраїль, США, Україна) у день його народження за багаторічну діяльність релігійного провідника спрямовану на досягнення міжнаціональної злагоди в Україні. Його колеги зазначили, що у міжнаціональній Україні завжди має панувати єдина мова любові, мудрості, взаємоповаги.

За багаторічну публіцистичну та правничу діяльність на теренах західного світу спрямовану на донесення правди цивілізованій спільноті про Голодомор в Україні 1932-1933 років та викриття злочинної суті російського шовінізму удостоїли нагороди і Віктора Рудя (штат Ню-Джерзі, США).

За подвижницьку працю із збереження української духовності за несприятливих умов шовіністичної Росії нагороду конкурсу ім. О. Гончара на сторінках «Бористен» вручили Владиці Адріану (м. Ногінськ, Росія).

– Історія демонструє скільки в Україні було, є і буде видатних людей, - зазначив Владика Адріан, подарувавши Центру культури української мови ім. О. Гончара НТУ «Дніпровська політехніка» ікону Петра Калнишевського.

На імпрезі гарний настрій задавала гра і розповіді кобзаря Валерія Харченко, який підіймав бойовий дух і нашим захисникам у зоні АТО. Під час віншування переможців щорічного конкурсу ім. О. Гончара на сторінках щомісячника «Бористен» свої пісні він оздоблював й історіями з життя.

– Дорога молодь, любіть один одного і не забувайте, що в цьому сила, – звернувся до студентства Валерій Харченко.

Інформаційно-аналітичний центр НТУ «Дніпровська політехніка»

Фото відеостудії «Юність»


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт