Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
05.02.2018

ПІДГОТОВКА ДО 100-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ ОЛЕСЯ ГОНЧАРА ТРИВАЄ

У Київському Будинку письменника відбулося чергове засідання Комісії з творчої спадщини Олеся Гончара.

      Чергове засідання Комісії з творчої спадщини Олеся Гончара відкрив очільник НСПУ та співголова Комісії Михайло Сидоржевський, який доповів про стан підготовки святкування 100-річчя видатного письменника, Героя України О.Гончара та про численні звернення до Міністерства культури України та Верховної ради, які НСПУ до них доправила. Він також повідомив про те, що під егідою НСПУ триває зйомка документального фільму про Олеся Гончара, яку здійснює відомий режисер Валерій Степанян-Григоренко. Голова Комісії, академік-секретар НАН України Сергій Комісаренко окреслив певні проблеми і способи їх подолання.

IMG_20180130_121207.jpg  

       Серед головних проблем, за визначенням усіх членів Комісії, названо індиферентність державних органів влади та брак фінансування. Заступник директора Інституту літератури АН України Сергій Гальченко повідомив, що вже кілька років лежать без руху готові до друку останні 4 томи повного зібрання творів О.Гончара, які чекають на спонсора. Головний редактор газети "Слово Просвіти" Любов Голота запропонувала домовитися з УПЦ Київського патріархату про проведення співочої Академії на честь ювіляра у Михайлівському золотоверхому соборі, відновлення і реставрацію якого ініціював свого часу Олесь Гончар. Члени комісії говорили про необхідність широкого висвітлення ювілею в ЗМІ. Письменниця Ніна Гнатюк доповіла про направлений ще минулого року через нардепа А. Матвієнка лист до депутатів ВР з проханням прийняти Постанову по святкуванню 100-річчя

О. Гончара як державного свята. Й досі такого документу немає. Письменниця Леся Гончар і скульптор Руслан Найда поділилися новиною про те, що прийнято рішення щодо відкриття в Інституті Філології КНУ ім.Т. Шевченка кабінета-музею Олеся Гончара. Завідувачкою музею призначено Мар'яну Кошарську, яка доповіла про план роботи новоствореного культурного закладу, зокрема, про великий вечір до 100-річчя письменника, який тут відбудеться 4 квітня.

       Протокол засідання вела секретар НСПУТетяна Фольварочна. Член НСПУ, відомий гончарознавець, ректор Полтавського Національного педуніверситету Микола Степаненко має намір оприлюднити  робочі кроки комісії у черговому числі часопису "Рідний край".

    Як представник Дніпропетровщини, автор цих рядків виступила зі звітом про заплановані ювілейні заходи в місті Дніпрі, на малій батьківщині Олеся Гончара. Зокрема, у Центрі культури української мови ім. О.Гончара (координатор - проф. Світлана Ігнатьєва) НТУ "Дніпровська політехніка" 21 лютого, на Міжнародний день рідної мови відбудеться традиційна студентська конференція "Образне слово Придніпров'я", присвячена творчості О. Гончара. 5 квітня в Центрі відбудуться Гончарівські читання за участю студентів, викладачів і гостей свята. 17-18 квітня філологи-україністи НТУ "ДП" візьмуть участь в Науковій конференції на базі Полтавського НПУ ім. В. Короленка.

IMG_20180130_121334.jpg 

11-12 квітня на базі кафедри української літератури Дніпропетровського Національного Університету ім.О.Гончара відбудеться Всеукраїнська наукова конференція "Світ Олеся Гончара і Олесь Гончар у світі". 

Музей "Літературне Придніпров’я" (завідувач Олена Аливанцева) представить до ювілею змістовну виставку на тему "Найкраща країна - Правда" та вже підготував Каталог із Фонду музейної колекції про життя і творчість Олеся Гончара. Звісно, що не можна охопити всі заходи, які готуються у середніх школах, технікумах та вишах області і всієї України гончарознавцями і гончаролюбами.

Виконавчий директор Фонду О. Гончара по відтворенню пам'ятників Валентина Іршенко доповіла про факт виготовлення ювілейного маркованого конверта з портретом О. Гончара.

Члени Комісії отримали "домашнє завдання", яке мають намір виконати для максимально успішного проведення Гончарівського ювілею в Україні.        .  

Леся СТЕПОВИЧКА, співробітник НТУ «Дніпровська політехніка», член Комісії Національної спілки письменників України з творчої спадщини Олеся Гончара


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт