Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
13.11.2017

В НГУ відкрилася художня виставка Михайла Кублика

Сьогодні у Центрі естетичного розвитку кафедри філософії і педагогіки НГУ відбулося відкриття виставки художника Михайла Кублика.

Відкрила презентацію виставки завідувач кафедри філософії і педагогіки НГУ, професор Юлія Шабанова. Вона зазначила, що Центр естетичного розвитку НГУ існує вже двадцять років, його головною функцією є знайомство студентів з мистецтвом і культурою нашого краю. Повсякчас тут відбуваються унікальні художні виставки, які зазвичай доступні людям тільки у художніх музеях та арт-галереях. Тож проведення лекцій на тлі оригінальних витворів мистецтва незвичайний арт-проект Національного гірничого університету. Цього разу Центр естетичного розвитку прикрасили унікальні полотна Члена Національної Спілки художників України Михайла Кублика.

Біографію митця, насичену цікавими подіями професійного зросту, студентам розповіла доцент кафедри філософії і педагогіки НГУ, мистецтвознавець Олена Наконечна. Вона зазначила, що виставки Михайла Кублика відбуваються як в Україні, так і за кордоном. Художник пише пейзажі й натюрморти, однак тематично вони надзвичайно різноманітні. Михайло Олексійович відомий своїми ексклюзивними тематичними циклами художніх робіт. Серед них – «Сакральна Україна». Картини з цього циклу також представлені на виставці Центру естетичного розвитку. Це святі місця, церкви, собори, фортеці, намальовані в унікальній лірично-експресивній манері Михайла Кублика. Задля своїх мистецьких проектів художник об’їздив майже всю Україну, у Дніпрі малював унікальні місцини старого міста.

Розповідь Михайла Кублика про свій життєвий шлях захопив студентів. Себе він називає художником концептуальним і говорить, що над своїми полотнами звик працювати зранку і ніколи не відкладати творчий процес на потім, щоб наступного дня реалізовувати інші ідеї. Михайло Олексійович зізнався, що під час створення картини передає в неї тільки позитивну енергетику, тому його виставки надихають й інших на звершення власних справ.

Студенти Національного гірничого університету ставили митцю купу запитань і отримували на них відверті відповіді. Дружня розмова звела людей двох поколінь і у своїх побажаннях Михайло Кублик закликав до любові і прагнення створювати свій світ красивим й талановитим.

ДОВІДКА:

Михайло Олексійович Кублик

Живописець. Працює в ділянці олійного та акварельного живопису.

Нар. 18 січня 1948 р. у м. Дніпро. Член Національної спілки художників з 1990 р. Закінчив Дніпропетровське художнє училище ім. Є. Вучетича та Петербурзький педагогічний інститут ім. О. Герцена, художньо-графічне відділення (1971). Учасник виставок з 1980 р. Персональні виставки: Дніпро, Київ, Прага, Петриківка. Твори художника зберігаються в Дніпропетровському художньому музеї, приватних колекціях.

Михайло Кублик належить тому поколінню художників, яке увійшло у мистецьке середовище в середині 1970-х років. Він захоплюється переважно пейзажем. Окрема сторінка його творчості – краєвиди рідного міста, серед них колоритні куточки: дворики, вулички та балки старої забудови, а також собори і палаци, сучасні будівлі, проспекти й вулиці. З кінця 1990-х років художник звертається до нової теми – українських пам’ятних місць та церковної архітектури. М. Кублик об’їздив нашу країну із Заходу до Сходу, з Півдня до Півночі, зібрав матеріал про видатні пам’ятки архітектури, результатом чого стала велика серія картин «Сакральна Україна», у якій представлені фортеці й замки, монастирі та церкви України: від Почаївської лаври, Кам'янець-Подільської фортеці – до Святогірського донецького монастиря, від Генуезької фортеці Криму – до Києво-Печерської лаври. Картини художника – не просто документальні види, а поема про красу і любов до рідної землі.

Художник мандрував Білоруссю та Грузією, побував в інших країнах, проте завжди підкреслював, що не перестає захоплюватися величчю рідної України, її історією та природою, полюбляє писати краєвиди Наддніпрянщини. Велику серію творів «Україна моя» він привіз із Петриківки та Шульгівки, з річки Оріль – це не лише пейзажі, а й натюрморти зі старими сільськими речами.

Художник вміє створити реалістичні пейзажні образи та картини символічного значення. Він може бути і документалістом, і натхненним співцем. Що б він не зображував, який би жанр не обирав – його твори сповнені бурхливого хвилювання, темпераментного ритму, експресивного звучання.

Не раз свої картини М. Кублик демонстрував на персональних виставках. На цей раз, у листопаді 2017 р., його мистецтво представлено в залі Центру естетичного розвитку Національного гірничого університету.

ІАЦ НГУ

Фото Артема Гусака, відеостудія "Юність" НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт