Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
16.06.2017

ДРУЖНЯ ДО МОЛОДІ

Студент Гірничого, якщо переймаєшся проблемою здоров'я, не сумуй - вихід є!

Молодість – це найкращий період життя, шкода лише, що проходить вона дуже швидко, а ще стільки хочеться встигнути зробити. Бути молодим – прекрасно, але й не так просто.


Молодь – це соціально-демографічна група, що переживає період становлення соціальної зрілості, адаптації до світу дорослих і майбутні зміни. У цей період молода людина переживає важливий етап сімейної і позасімейної соціалізації, процес становлення особистості, навчання, засвоєння цінностей, норм, установок зразків поведінки, прийнятих у даному суспільстві.

Соціальне самопочуття молоді – це один з головних показників розвитку суспільства. Тому необхідно визначити її роль і місце у соціумі, з’ясувати молодіжні проблеми. Серед них є традиційні – кохання, дружба, пошуки сенсу життя, створення сім’ї тощо. Вирішення багатьох проблем залежить від факторів соціального життя. Не менш актуальними є здоров’я, освіта молоді, спілкування її з дорослими й однолітками. Щодо стану здоров’я української молоді, то він є загрозливим, бо серед молоді поширюється захворювання на СНІД, алкоголізм, тютюнопаління та наркоманію.


Вивчаючи молодіжні проблеми, неможливо обійтися простим констатуванням позитивних чи тривожних фактів життєдіяльності молодих людей, їм потрібна постійна підтримка, допомога та місце, куди молода людина може звернутися за допомогою чи консультацією.

Студентство – це те середовище, де сконцентрована велика кількість однолітків, які вже вийшли з-під опіки батьків, і тепер наставниками та порадниками виступають вони самі. Тому дуже часто молоді люди потрапляють у неприємні ситуації, про які не завжди хочеться розповідати батькам. Трагедія, глухий кут, безвихідь?...

Ні, вихід є! Його давно знайшли у м. Дніпро. Тому на базі Дніпропетровської міської студентської поліклініки була створена «Клініка, дружня до молоді». Ініціатором, натхненницею та виконавцем цього проекту стала головний лікар нашої Студентської лікарні енергійна Вікторія Анатоліївна Шкільова разом зі своєю командою однодумців. Зараз це сучасний, європейського зразка, медичний комплекс. Він має окремий вхід, затишні приміщення, новітнє обладнання та медиків-професіоналів своєї справи.


Це нова модель медичної допомоги підліткам та молоді. Вона передбачає надання медичної, психологічної допомоги в амбулаторних умовах та забезпечення соціального супроводу. У своїй роботі лікарі «Клініки, дружньої до молоді» реалізують принципи дружності: добровільність, доброзичливість, доступність, анонімність та конфіденційність.

Добровільність у «Клініці, дружньої до молоді» створює умови, що приваблюють молодих людей до самостійного та свідомого звернення до фахівців.


Доброзичливість лікарів «Клініки, дружньої до молоді» уможливлює одержати молодій людині послугу з максимальною прихильністю персоналу, який не тільки добре знає особливості молодіжного віку, а й застосовує їх на практиці, з розумінням ставиться до проблем, з якими зіткнулася молода людина, переймається її подальшою долею. Тут тебе не лише уважно вислухають, а й поважатимуть особисті думки та погляди молодої людини.


Доступність у «Клініці, дружньої до молоді» надає молодій людині реальної можливості одержати медико-психо-соціальні послуги, доступні не лише завдяки простій процедурі звернення, наявності різноманітних інформаційних матеріалів, а й завдяки безоплатності послуги.

Анонімність та конфіденційність у «Клініці, дружньої до молоді» гарантована стовідсотково. Відвідуючи цю Клініку, не потрібно вказувати свої дані: прізвище чи ім’я, навчальний заклад, де навчається пацієнт, адресу та інше. Не потрібно пред’являти й паспорт чи студентський квиток. Достатньо просто назвати свій псевдонім або вигадане кодове слово, що й буде слугувати своєрідним паролем у подальшому спілкуванні з лікарем.


Молода людина, звернувшись зі своєю проблемою, може бути впевнена, що вона отримає кваліфіковану медичну та таку необхідну сьогодні психологічну допомогу.

У холі відділення під час роботи транслюється інформаційно – просвітній матеріал щодо питань фізіологічного розвитку підлітків, контрацепції, профілактики ВІЛ/СНІДу, профілактики незапланованої вагітності, наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, а також принципів ведення здорового способу життя. Також тут можна ознайомитися з наочною агітацією.


Робота «Клініки, дружньої до молоді» починається з консультації, яка супроводжує усі наступні етапи: діагностику, лікування та реабілітацію. Для кожного клієнта тут створюють психологічно комфортні умови, але дотримуючись принципу конфіденційності. У складі відділення працюють терапевт, дерматовенеролог, гінеколог, уролог, практичний психолог та юрист, які надають відвідувачам безкоштовну, кваліфіковану консультацію.

Колектив Клініки працює, як злагоджений механізм.


Тут можна отримати добровільне консультування та тестування на ВІЛ інфекцію, пройти лабораторне обстеження за принципом анонімності. Для зручності відвідувачів передбачений попередній запис. І що цікаво: на кабінетах лікарів відсутні таблички, лікар проводить прийом без медичної сестри, аби пацієнт лишався сам на сам з лікарем. Як жартують лікарі «Клініки, дружньої до молоді»: «Працюємо за принципом «ТРИ Д» – Доступно, Добровільно, Дружньо».


Медичний заклад «Клініка, дружня до молоді» у м. Дніпро було відкрито ще у 2011 році. За цей період пройдено дві акредитації, засвідчені сертифікатами Міністерства охорони здоров’я України. А ще нашу Клініку заслужено визнано провідною в Україні та базовою на Дніпропетровщині. Саме їй підпорядковуються одинадцять подібних клінік нашої області.


















Головний лікар – Вікторія Анатоліївна Шкільова – одна з найдосвідченіших фахівців своєї справи. Відповідальна, чуйна, добра, працювати під її керівництвом цікаво, бо ніколи не зупиняється на досягнутому. Вона стояла біля витоків розбудови Студентської лікарні. Сьогодні створення цієї Клініки – важливий крок вперед у спілкуванні з молоддю. Головний лікар з великою любов’ю і натхненням розповідає про фахівців, що по-справжньому люблять свою справу. А увесь свій талант і любов до цієї роботи вона передала Юлії Вікторівні Примак – провідному фахівцеві «Клініки, дружньої до молоді», яка зараз її і очолює.


Усім творчим колективом вони постійно удосконалюють роботу служби. Розширюється спектр послуг, закуповується нове обладнання... Працюють з волонтерським корпусом, додають чарівного шарму і затишку в інтер’єр закладу. І все це відбувається у державній лікарні. Повірити у це складно, однак доведеться. Бо це прекрасні реалії сьогодення, які варті на увагу кожного. Приходьте, і ви переконаєтесь у цьому самі.


Окрім прийому пацієнтів у Клініці, лікарі консультують ще й батьків студентів з питань їхньої правильної поведінки в стосунках з дітьми, проводять психологічні сеанси щодо адаптації до мирного життя воїнів АТО, а також для першокурсників із сільської місцевості, читають лекції у вищих навчальних закладах щодо профілактики ВІЛ, інфекцій, які передаються статевим шляхом, ризикованої поведінки молоді (ранній початок статевого життя, незахищений статевий акт, численні сексуальні партнери, ведення нетрадиційного сексуального способу життя, а також вживання ін’єкційних наркотиків).

Тож робота «Клініки, дружньої до молоді» дозволяє активно впливати на зменшення розповсюдження наркологічних захворювань, формування у студентів навичок здорового способу життя, відповідального ставлення до свого здоров’я, безпечної статевої поведінки, запобігання та профілактиці ВІЛ-інфекції та СНІДу, забезпечує психологічну підтримку й первинне консультування студентів та їхніх родичів, що звернулись за допомогою.


Як бачимо, у молоді Дніпра є прекрасний анонімний порадник і друг, який не залишить їх з проблемою наодинці. Ти дізнався сам про цю чудову «Клініку, дружню до молоді», передай інформацію другові. Хай про неї знатимуть всі, бо тут люди у білих халатах роблять благородну справу саме для тебе у закладі з такою прекрасною назвою «Клініка, дружня до молоді».

Нація має бути здоровою як духом, так і тілом!

Запам’ятай цю адресу:

м. Дніпро, вул. Гусенка, 13

Відділення медичної допомоги підліткам та молоді

«Клініка, дружня до молоді» (окремий вхід).

Клініка працює з 8:00 до 18:00 (кожного дня, крім вихідних).

Телефон адміністратора: (056)713-57-64

Телефон довіри: (056)713-57-43

Фото Анастасії Калуцької, відеостудія «Юність»

ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт