Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
20.02.2017

А ВСЕ ПОЧАЛОСЯ З РОМАНТИЧНОЇ ПОДОРОЖІ ДО ЄГИПТУ


«ЄГИПЕТСЬКИМИ СТЕЖКАМИ ДМИТРА ЯВОРНИЦЬКОГО» - екзотичний вечір під такою назвою відбувся у Меморіальному будинку-музеї Дмитра Яворницького.


Краєзнавчу розвідку на цю тему здійснила письменниця, співробітник Центру культури української мови НГУ, заслужений працівник культури України Леся Степовичка, яка прочитала цікаву лекцію з однойменною назвою. Вже першими фразами вона прикувала увагу присутніх і налаштувала їх на високу тональність спілкування: «Давній Єгипет входить у свідомість кожного школяра із підручника історії, як колиска людства, країна рабів і фараонів, загадкових пірамід і старовинних храмів. У свідомість кожної православної людини Єгипет входить ще в дитинстві разом з історією про Різдво Христове, а в Україні ще й з вертепом. Єгипет – місце, куди втікала Божа Матір з немовлям на руках від переслідувань царя Ірода…»
 
У першій частині лекції мова йшла про «Єгипет Дмитра Яворницького», про час на межі ХІХ-ХХ ст., про «єгиптоманію», яка охопила тодішню Європу, про українців, які відвідали Єгипет, і серед них були Соломія Крушельницька з Джакомо Пучіні, Леся Українка з чоловіком, лексикограф Б.Грінченко і наш Д. І. Яворницький. Доповідачка цитувала Геродота і Серафиму Яворницьку, Костянтина Бальмонта, Андрія Бєлого і Миколу Гумільова, Марію Шубравську та Олену Огнєву, І. Шаповала та С. Світленка. Розповідала про творчі наслідки зустрічі-знайомства Дмитра Івановича з Лесею Українкою для обох видатних українців. 


Оскільки означена тема є мало дослідженою, пані Леся мусила опрацювати силу силенну наукових та літературних джерел, перш ніж доповісти публічно про подорож директора Катеринославського музею імені Олександра Поля Д. І. Яворницького у 1910 році з головною метою оглянути піраміди та Каїрський історичний музей. Адже саме після цього, у 1912 році у Катеринославі розпочалося будівництво 2 корпусу Історичного музею (що напроти НГУ), дещо схожого на Каїрський. 


Друга частина лекції називалася «Сучасний Єгипет очима письменниці-мандрівниці». В ній Леся Несторівна згадала, як пройшла єгипетськими стежинами Дмитра Івановича Яворницького у жовтні минулого року. Читала з «Єгипетських арабесок» Лесі Українки та власні вірші, навіяні мандрами до країни двох морів і трьох пустель. Отож, усе розпочалося з романтичної подорожі до Єгипту… 

Лекція супроводжувалася показом на екрані чорно-білих старовинних фото, і двох сотень кольорових сучасних світлин. Присутні представники української інтелігенції, серед яких письменник-краєзнавець Микола Чабан, народний художник України, скульптор Володимир Небоженко з дружиною, підприємець і краєзнавець Павло Маменко, історик, музейний працівник Валентина Буряк, голова обласного осередку Товариства політв’язнів і репресованих Іван Дремлюга, художник Олександр Ярошенко, доцент ДНУ Зоя Бондаренко, координатор Українського клубу Микола Лукашов, викладач і перекладач Оксана Бондарчук, представники Сурсько-Михайлівського меморіального музею Микити Коржа, журналісти і блогери, інші відомі люди, мали змогу з одного боку помилуватися красотами туристичного Єгипту, з іншого боку подивуватися соціальним негараздам цієї колиски людства: перенаселеністю, бідністю народних мас, неграмотністю половини населення, невпораністю економіки, тощо. А також – що дуже важливо! – самостійно порівняти світлини двох музеїв Каїрського і нашого, сторічної давності, і зробити висновки про їхню схожість чи несхожість. 


Вечір відбувся на стику краєзнавства, літератури і музики. Ще до початку вечора залу заполонила оригінальна музика древнього Єгипту, яка лунала у запису. Протягом вечора артист Будинку органної і камерної музики, альтист Лео Келер, який чотири роки працював у оркестрі Каїрського оперного театру, віртуозно виконав на скрипці фрагменти із опери Верді "Аїда", яку єгиптяни вважають своєю. Також пролунали українські народні мелодії, а наостанок ми почули твір «Аве Марія» Шуберта. Науковий співробітник музею Дмитро Чекурда вправно провів фотопрезентацію і майстерно виконав під гітару пісню про українських олігархів «Набудували пірамід». 

Письменник-краєзнавець Микола Чабан відзначив високий науковий рівень та ґрунтовність лекції Лесі Несторівни, яка має чималий вузівський досвід роботи зі студентською аудиторією. Гість зі Львова, скульптор, лауреат Шевченківської премії Ярослав Мотика, який двічі бував у Єгипті, подарував музею-оселі Козацького Батька скульптуру "Козак Мамай з дівчиною на коні". 
Ця лекція стала розкішним подарунком від Центру культури української мови НГУ, чим ми пишаємося. Підтримати лекторку прийшли з Гірничого проректор НГУ О. О. Азюковський, ст. викладач Наталя Костюк, автор цих рядків, та ін. Пані Леся попрохала музейників вважати її лекцію внеском НГУ у процес плідної співпраці між нашими закладами і подякувала співробітникам музею за сприяння і підтримку. 


На думку завідувача музею Яни Тимошенко, виступ харизматичної письменниці був інформативно-емоційно насиченим і корисним для справи популяризації особистості 
Д. І. Яворницького. А багатьох присутніх охопило бажання неодмінно відвідати Єгипет. 


Ті, хто не був на цьому заході, як мовиться, багато втратили. Але вихід є: при наявності запиту цю лекцію можна повторити у стінах НГУ на радість всім бажаючим інтелектуалам.


Ірина ЦЮП’ЯК, 
доцент, директор Центру культури української мови ім. Олеся Гончара НГУ

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт