Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
09.12.2016

XI Міжнародний фестиваль екранних мистецтв «Дніпро-сінема» завітав до Гірничого


Урочистий старт XI Міжнародному фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема» розпочався в Дніпропетровській філармонії імені Когана. Невипадково він завітав і до Національного гірничого університету, бо тут є чимало прихильників і творчих учасників цього щорічного фестивалю, а директор дніпровського Будинку мистецтв Валентина Слобода – частий гість в університеті.

Як розповів студентам член спілки кіноматографістів України Ігор Родіонов, з 2006 року фестиваль носить ім’я одного з фундаторів українського кіно, оператора та режисера з Катеринослава Данила Сахненка. На цьогорічний «Дніпро-сінема» було подано понад 160 заявок, з них для показу відібрали 126 картин. Фільми надіслані з 9 країн світу: України, Франції, США, Королівства Бруней, Росії, Вірменії, Естонії, Німеччини, Молдови. Україну представляють 23 міста. 



8 грудня 2016 року в Національному гірничому університеті в межах ХІ Міжнародного фестивалю екранних мистецтв ім. Данила Сахненка відбувся показ документальних стрічок В'ячеслава Бігуна «Найближчі до Бога» та «Між пеклом і раєм», на який завітали студенти кількох факультетів.



 
Перед демонстрацією студенти з задовленням вислухали ведучого зустрічі Ігоря Родіонова та автора фільмів Вячеслава Бігуна. Перша стрічка «Найближчі до Бога» — зворушливий фільм про сімейне жертвоприношення нової європейської війни. Історія сучасної України на прикладі двох сімей з Дніпра, які руйнує війна. Юрист Олексій Тищик, який щойно створив сім’ю, йде добровольцем на фронт й незадовго до демобілізації гине в пеклі Донецького аеропорту під час так званого «перемир’я». Відтак за ним цей світ покидає і його мама. Залишаються дідусь, внучка і дружина бійця. Режисер відкриває глядачу приватне життя героїв, розкриває причини, які спонукали дніпрянина стати добровольцем попри можливість самоусунутися, відзначає глибокий духовний зв'язок батьків і сина.

Фільм, хоча вже здобув низку престижних кінофестивальних нагород, уперше демонструвався в Дніпрі. Під час показу в університеті була присутня дружина Олексія Тищика з донькою, яка теж уперше побачила фільм і була нею зворушена, а присутні викладачі та студенти висловили їм слова підтримки. 
Другий фільм В’ячеслава Бігуна «Між пеклом і раєм», допрем’єрну версію якого переглянули в гірничому університеті, створено за матеріалами першої української екологічної справи в Європейському суді з прав людини (справа «Дубецька та інші проти України» (Заява № 30499/03)). Боротьба за права дітей доводить батьків до Європейського суду з прав людини.


Довідка: В’ячеслав Бігун – кіномитець і вчений-юрист, родом із Закарпаття. Народився в Тячеві, навчався й працював у провідних університетах і наукових установах світу (Львівський університет, Інститут держави і права НАН України, Гейдельберг, Сорбонна та ін.), юристом – в Європейському суді з прав людини. Кандидат юридичних наук, магістр кіномистецтв (режисер ігрового кіно). Автор більше 500 публікацій й більше 10 фільмів, які за останні три роки мали більше ста показів у 29 країнах і станом на листопад 2016 року їх удостоєно 16 нагород. Йдеться передусім про такі сім стрічок, як «Пенальті правосуддя», «Мати. В ім’я мільйонів», «Її хліб насущний», «Страсті», «Лист Тарковському», «Шевченко живе. Зізнання Лесі» та «Найближчі до Бога».


Інформаційно-аналітичний центр НГУ

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт