Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
06.10.2016

«Форум гірників – 2016»

З 5 по 8 жовтня у Національному гірничому університеті проходить Міжнародна науково-технічна конференція «Форум гірників – 2016».

За понад десятилітньою традицією у Національному гірничому університеті саме у жовтні відбувається Міжнародна науково-технічна конференція «Форум гірників». Цьогорік пленарне засідання Форуму відкрилося 6 жовтня. У ньому взяли участь науковці України, Німеччини, Польщі, Чехії, США , а також ДТЕК і представники бізнесу.

У вітальному слові ректор НГУ, академік НАН України Геннадій Півняк зазначив, що університет незважаючи на політичні й економічні труднощі, продовжує працювати у напрямку зміцнення паливно-енергетичного комплексу країни. Зокрема, відзначив плідну співпрацю з ДТЕК «Павлоградвугілля», закордонними партнерами з Німеччини й Польщі. Як приклад, нещодавно два проекти науковців НГУ виграли конкурс у Міжнародній програмі Горизонт 2020.

Учасників Форуму також привітали: радник голови Дніпровської облдержадміністрації Віктор Сергеєв; генеральний директор ДТЕК Павлоградвугілля Сергій Воронін; професор факультету гірництва і геології Сілезького технологічного університету Ян Дренда (Польща); професор кафедри біологічної та сільськогосподарської інженерії Канзаського державного університету Стейсі Хатчінсон (США).
Крім науковців і виробничників змістовні доповіді на теми хвилюючих проблем сьогодення гірництва слухали і студенти гірничого факультету. Перелік їх назв і доповідачів красномовно підтверджує це: ТРАНСФОРМАЦІЯ УНІВЕРСИТЕТІВ НА ПОЧАТКУ ФАЗОВОГО ПЕРЕХОДУ ДО ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОГО СУСПІЛЬСТВА (Г.Г. Півняк, О.М. Шашенко, М.С. Пашкевич Національний гірничий університет); Інновації забезпечення стійкості виробок на шахтах ДТЕК ЕНЕРГО (доповідач В. І. Пілюгін, начальник відділу з науки та інновацій Департаменту з технічного розвитку ДТЕК, професор); ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ КОМП'ЮТЕРНИХ МОДЕЛЕЙ ДИНАМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ПРАКТИЦІ ГІРНИЦТВА (В.В. Назимко Інститут фізики гірничих процесів НАН України, М.О. Ілляшов. І.О.Дєдіч, ПрАТ “Донецьксталь”- металургійний завод”, Україна); ВІДНОВЛЮВАЛЬНІ НАФТОГАЗОВИДОБУВНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИРІШЕНІ ГЛОБАЛЬНИХ ЕКОЛОГІЧНИХ І ЕКОНОМІЧНИХ ПРОБЛЕМ (доповідач А.І. Вдовиченко, голова правління Спілки буровиків України, акад. АТН України). Про тенденції розвитку альтернативної енергетики та енергозберігаючих технологій у Німеччині розповів професор факультету мехатроніки та електротехніки Еслінгенського університету прикладных наук Ніколаус Нойбергер.
 
Як висновок першого дня роботи гірничого Форуму можна зазначити, що Україна й, зокрема, наша область мають величезні можливості щодо енергетичних запасів. Лише на Дніпропетровщині налічується майже 300 добувних підприємств, у тому числі вугільних. Але нинішня ситуація вимагає значної уваги і допомоги з боку держави, бізнесових структур , іноземних інвестицій, аби ці ресурси розумно використати.

Наступного дня на засіданнях окремих секціях будуть обговорюватися проблеми: технології підземного видобутку корисних копалин; відкритих гірничих робіт; збагачення корисних копалин; будівництво і експлуатація підземних споруд; шляхи розвитку маркшейдерсько-геодезичних робіт; геомеханіка і геотехніка; промислове та цивільне будівництво; геологія; перспективи вдосконалення гірничого обладнання; рудникова аерологія та безпека праці; технології економічного і безпечного використання електроенергії; автоматизація у гірництві; економіка і управління у гірничій промисловості; екологічні і правові проблеми техногенно-навантажених регіонів.


ІАЦ НГУ

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт