Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
16.07.2013

Ми знову повернулися в «Гірник»!

Геодезична практика є важливим етапом в навчанні для майбутнього гірничого інженера…

Спортивно-оздоровчий табір «Гірник» – мальовнича місцевість на узбережжі річки Самари, в сосновому лісі, неподалік села Орлівщина. Тут можна заслухатися співом лісових птахів і дихати на повні груди чистим, збагаченим хвойним запахом повітрям. Зазначимо, що саме ця ділянка більше як півстоліття тому була відведена для проходження навчальної практики студентами першого курсу нашого гірничого університету, які вивчали геодезію. На території табору є майданчики для занять спортом, доглянутий пляж, літній кінотеатр та простора їдальня.

Після довгої перерви за ініціативі директора Гірничого інституту НГУ проф. В.І. Бузила, завідувача кафедри маркшейдерії проф. Ю.М. Халімендика була відновлена навчальна геодезична практика для студентів першого курсу напряму підготовки «Гірництво», безпосереднім організатором якої стала кафедра геодезії (завідувач доц. В.В Рябчій).

Гірниче виробництво потребує точних топографічних планів поверхні Землі, бо тільки за допомогою таких планів можна правильно вести підземні роботи, зводити споруди на поверхні і під землею. Тобто навчальна геодезична практика є важливим етапом в навчанні для майбутнього гірничого інженера.

Тож у червні 2013 р. на території спортивно-оздоровчого табору «Гірник» знову залунали голоси студентів-практикантів. На навчальну практику прибуло 190 представників гірничого, будівельного і механіко-машинобудівельного факультетів. На жаль, на практику не приїхалиястуденти групи ГЛгр-12-1 геологорозвідувального факультету.

Для керівництва навчальною геодезичною практикою студентів і для забезпечення їх геодезичними приладами були відряджені викладачі кафедри геодезії. Керували практикою в групах доценти К.В. Бабій, О.В. Бормотов, А.В Зуска, ас. Г.О. Дорожинська. А забезпечував всім необхідним для проходження практики ст. викл. В.Г. Тельнов.

Заїзд студентів відбувся вранці 19 червня. У перший день проходження практики директор СОТ «Гірник», заслужений викладач університету С.М. Шнякіна ознайомила всіх прибулих студентів з правилами поводження на території табору, на пляжі та полігоні. Розпорядок дня був складений так, що студенти не тільки проходили навчальну практику, а могли відпочити і оздоровитись. Підйом – 700, 715 – фізична зарядка, з 800 до 900 – сніданок; з 9 до 1300 – геодезичні роботи на полігоні; 1300 – 1400 обід; 14 – 1600 – тихий (особистий) час; 16 – 1800 – геодезичні роботи на полігоні; 18 – 1930 вечеря; 20 – 2100 – спортивні ігри; 21 – 2230 – культурно масові заходи; 2300 – відбій.

Звичайно, студенти пам’ятали, що основне завдання, яке перед ними поставлене, – це пройти навчально-геодезичну практику, потім за її результатами скласти і захистити звіт й отримати залік. Щоб уникнути палючого сонця, вони часто виходили на польові геодезичні роботи до підйому і після вечері. Особливою старанністю відзначились студенти груп Гірничого інституту та ММФ. Після польових були камеральні роботи – обробка результатів геодезичних вимірювань і обчислення координат точок. Лише під час обробки своїх вимірювань студенти зрозуміли, що геодезія наука точна і вона не терпить спішної роботи. Тому доводилось свої вимірювання на полігоні провіряти, уточняти не один раз.

Не можна не згадати про їдальню, де студентів завжди чекала смачна їжа. І все це забезпечувала завідуюча виробництвом Т.В. Нор. Зі слів самих студентів, на полігоні у «Гірнику» готували навіть смачніше ніж на полігоні Канаки.

Після трудового дня студенти різних груп і факультетів брали участь у спортивних іграх, які організовували викладачі кафедри фізичного виховання Г.І. Мізін і В.Я. Григораш. Найактивнішими були студенти Сергій Зоненко, Максим і Саша Семірікови, Женя Мозговий, Євген Дмитренко, Влад Капшученко та інші. У вихідні підбадьорювала студентів спортивні змагання. Щоправда, здивувала пасивність студентів гірничого факультету. Їх попередники раніше займали лише перші місця у всіх спортивних і культурно-масових заходах. Після вечері були дискотеки, в літньому кінотеатрі демонструвались художні фільми.

Все хороше закінчується, підійшла до свого завершення і навчальна геодезична практика. У своєму заключному слові директор «Гірника» Світлана Миколаївна привітала всіх з успішним завершенням навчальної практики, подякувала студентам за їх вихованість і розуміння того, що безпека їх життя було головним завданням всіх, хто причетний до практики. Також вона висловила добрі побажання на адресу викладачів кафедри геодезії Г.О. Дорожинської, В.Г. Тельнова, А.В. Зуски за хорошу організацію студентів під час проходження практики і дотримання ними розпорядку у таборі.

Силами студентів в цей день був організований концерт, точніше – прекрасний вечір, який показав, що наша молодь не тільки вміє добре навчатись, вона ще й дуже талановита і, можливо, серед них є не тільки майбутні гірничі-інженери, а й народні артисти. А чому б і ні? Слід відзначити студентів будівельного факультету: Аліну Вербну, Поліну Бондик, Альону Максимову, Дарья Мусінову, Дарью Непомнящу, Максима і Сашу Смірікових, Дарью Безпалько, Олену Ліщенко, Влада Бишевського, Сергія Спащанського, Сашу Бербюка, Женю Мозгового та інших. Шкода, що більшість студентів ГФ не прийшли на концерт і не підтримали своїх однокурсників.

Я переконана, одногрупники і однокурсники які разом пройшли у «Гірнику» практику з геодезії, по-іншому подивились на себе, знайшли друзів, можливо, зустріли своє перше кохання. Ці дні запам’ятаються надовго і завжди будуть тепло згадувати свою першу навчальну практику. До зустрічі в наступному році на геодезичному полігоні у «Гірнику»!

А. В. Зуска, керівник навчальної геодезичної практики


Поки приїдуть інші, можна трошки подрімати


Геодезичний прилад не терпить грубого відношення, так вважає студентка групи Грб-12-3 Поліна Бондик.


Повірки нівеліра – справа серйозна

 

Студенти і викладачі задоволені практикою


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт