Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
23.04.2013

В гостях НГУ - творці реконструйованої «Запорозької Січі»

До студентів НГУ завітали творці театралізованої реконструкції фільму Данила Сахненка «Запорозька Січ». В історичному музеї НГУ відбувся допрем’єрний показ стрічки і її обговорення. З вступним словом до аудиторії звернулася професор кафедри історії та політичної теорії Ганна Швидько, яка розповіла про значення українського козацтва в контексті європейської історії. Голова Координаційної ради відділень та осередків Національної спілки кінематографістів України, директор Дніпропетровського Будинку мистецтв Валентина Слобода ознайомила присутніх з діяльністю катеринославця Данила Сахненка, який став зачинателем жанру кіно в Україні.

Данило Сахненко - автор першого українського повнометражного художнього кінофільму «Запорозька Січ», датованого 1911 роком. Науковим консультантом фільму був відомий історик козацтва Дмитро Іванович Яворницький. Фільм створено учасниками «Южнорусского этнографического акционерного общества «Щукин, Сахненко и Ко», які вклали у нього свої кошти і своє майно (саму стрічку, на жаль, до сьогодні не віднайдено). На базі цього товариства Сахненко заснував кіноательє «Родина», що безпосередньо займалося зйомками. На кінотеатрі «Родина», де колись був електро-біоскоп Зайлера, фірма, де починав творчий шлях юний завзятий оператор Данило Сахненко, встановлено меморіальну дошку. На жаль, збереглося до наших днів лише чотири кадри, і тому Дніпропетровським осередком Національної спілки кінематографістів було вирішено реконструювати цей фільм з нагоди його 100-річчя, скориставшись синопсисом, що зберігся у статтях відомого режисера соратника Данила Сахненка - Андрія Кордюма.

З великою увагою студенти переглянули реконструйовану стрічку, присвячену історії землі, на якій вони зараз живуть. Про свою роботу над реконструкцією фільму розповіли головний режисер Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Анатолій Канцедайло, письменник, кіносценарист, заслужений журналіст України Олександр Пільонов, продюсер, сценарист, член Спілки кінематографістів України Ігор Родіонов.

Театралізована реконструкція масових сцен фільму відбувалась, до речі, у Лоцманській Кам’янці, де колись було знято фільм-оригінал. Окремі епізоди знімалися в с. Гречине Петриківського району на Дніпропетровщині. До участі у відтворені батальних сцен запросили активістів козацьких організацій із усієї України. Як і 100 років тому, у новій версії фільму знялися мешканці старовинної Лоцкам’янки, що увійшла вже у межі Дніпропетровська, але має свою хоругву і герб, на якому зображений козак з веслом. Також у проведенні реконструкції були задіяні науковці із Дніпропетровська та Нікополя, актори Дніпропетровського академічного музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, фольклорні колективи, спортсмени кінно-спортивної школи олімпійського резерву, тренери та учні позашкільного закладу «Спас-Штурм», студенти історичного факультету ДНУ, представники дніпропетровської кінної міліції, громадських козацьких організацій із різних міст України. Знімали фільм оператори із Луцька, Херсона, Шахтарська (Донеччина), Верхньодніпровська, Кривого Рогу та Дніпропетровська.

ІАЦ НГУ 


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт