Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
22.04.2013

КЛУБ МОЛОДОГО МЕНЕДЖЕРА ПОЧАВ ПРАЦЮВАТИ!

У квітні 2013 року відбулось перше засідання Клубу молодого менеджера. Засідання розпочалось з напутнього слова завкафедри менеджменту виробничої сфери професора Василя Яковича Швеця. З зацікавленням слухали присутні доповідь професора кафедри менеджменту виробничої сфери Валентини Володимирівни Бойко «Студенти і наука в атестації робочих місць». Ця тема є актуальною і сьогодні. Валентина Володимирівна поділилась з учасниками засідання історією зародження науково-дослідницької роботи з комплексної системи атестації та раціоналізації робочих місць, яка здійснювалася в рамках співробітництва Дніпропетровського держуніверситету та Дніпропетровського комбайнового заводу в період 1980-1987 рр.

Кафедра економіки та організації виробництва промислових підприємств Дніпропетровського державного університету, якою керувала професор В.В.Бойко, вела наукову роботу з аналізу існуючих положень та розробок методичних основ оцінки ефективності комплексної системи управління якістю виробництва (КС УКП) та економне використання ресурсів (ЕВР). У ході науково-практичної роботи були визначені вузькі місця, що сповільнюють швидке зростання обсягів виробництва продукції високої якості та знижують загальну ефективність її виробництва. До спільної науково-виробничої роботи були залучені не тільки співробітники кафедри та працівники заводу, а й аспіранти та студенти, які в майбутньому захистили наукові роботи за загальною тематикою системи атестації та раціоналізації робочих місць. У 1984 році на базі ДДУ (кафедра економіки й організації виробництва) Міністерством вищої освіти СРСР, громадськими, всесоюзними, республіканськими та місцевими організаціями спільно з Дніпропетровським комбайновим заводом була проведена Всесоюзна науково-практична конференція з атестації робочих місць. Її відкрив заступник міністра освіти Міносвіти СРСР І.М.Макаров. З доповідями виступили професор В.В. Бойко, директор комбайнового заводу О.О.Покуса та інші. У конференції взяли участь більше ніж 60 вищих навчальних закладів СРСР, а кількість учасників становила 250 осіб.

Також учасники засідання ознайомились з економічними закономірностями, що були економічним обґрунтуванням управлінських рішень про можливість зміни негативної техніко-економічної результативності при оновленні активної частини основних фондів підприємства. Представлені закономірності були покладені в основу прийняття вищезазначених рішень впровадження «Комплексної системи атестації та раціоналізації робочих місць».

Кафедра економіки й організації виробництва під керівництвом професора В.В. Бойко була науково-консультаційним центром СРСР з упровадження основ атестації та раціоналізації робочих місць з 1984 р. по 1987 р. Наукова робота докладалась на науково-практичних семінарах у Москві, Мінську, Ризі, республіках Прибалтики, Кишиневі, Ленінграді, Свердловську, Челябінську, Пензі, Тулі, Братиславі, Празі, Берлині, Софії, на підприємствах України. Наукова робота була представлена на державну премію, а також їй присуджена І премія Мінвузу СРСР. Кафедра неодноразово нагороджувалась медалями та грамотами ВДНХ, Міністерств та інших органів державної влади. Валентина Володимирівна розробила в рамках науково-дослідницької роботи схему основних етапів та факторів атестації.

Професор В.В.Бойко розповіла молодим менеджерам, що названа тематика сьогодні набуває не меншого значення, ніж у 80-і роки минулого століття. Вона закликала студентську молодь вивчати не тільки економіку підприємства як курс дисципліни, а вивчати всі навчальні програми з менеджменту підприємства. Тільки така методика навчання буде надійною основою зростання їх рейтингу як майбутніх спеціалістів.

Професор завкафедри економіки підприємства (до 2012 року) П.І. Пономаренко брав участь у 80-і роки у зазначених конференціях. Він відзначив, що і сьогодні на виробничих підприємствах в нових умовах господарювання атестацією робочих місць займаються основі методики, розробленої професором В.В. Бойко і нині удосконаленої науковцями та підприємствами.

По завершенні засідання з заключним словом виступив декан факультету менеджменту професор Артем Володимирович Бардась. Професор А.В. Бардась відзначив плідний початок нової традиції засідання Клубу менеджерів, а також зростаючу актуальність даної проблематики у сучасних умовах господарювання підприємств України.

IMG_2999.JPG IMG_3002.JPG

Юлія Заєць, студентка факультету менеджменту ІЕ НГУ 


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт