Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
23.06.2016

Геологічна підготовка іноземних студентів НГУ – відповідність вимогам світового ринку праці

Сьогодні Національний гірничий університет – міжнародно визнаний провідний ресурсний вищий навчальний заклад України. Одним з показників того, що університет є відомим за кордоном, завжди була наявність іноземних студентів.


Кожного року на навчання до НГУ приїжджають молоді люди з країн, багатих на мінеральні ресурси, переважно з Африки та Азії. Слід зазначити, що через брак інженерних кадрів у деяких країнах Африканського континенту багато видів корисних копалин ще повною мірою не розробляються. Тому наші випускники мають великі перспективи у роботі щодо створення мінерально-сировинної бази своїх країн. Приміром, випускник геологорозвідувального факультету НГУ Тінта Вунда невдовзі після закінчення нашого університету, займаючись пошуком родовищ алмазів на батьківщині, в Анголі, відкрив одну з найбільших кімберлітових трубок у світі – Кванза-Сул, яка сьогодні розробляється. Згодом він повернувся в Україну до гірничої альма-матер, де захистив дисертацію за матеріалами своїх польових робіт. І цей приклад не є поодиноким. Чимало випускників НГУ зробили значний внесок у розбудову гірничодобувної галузі своїх країн. Багато з них обіймають високі посади на підприємствах, у міністерствах та відомствах, викладають в університетах різних країн.


Випускники НГУ завжди відрізнялися ґрунтовною практичною підготовкою. Ще при заснуванні у Катеринославі Вищого гірничого училища до навчального плану були включені обов’язкові практики. Саме практична робота і досвід від побаченого – запорука високопрофесійної підготовки справжнього фахівця. Адже від таких навичок може залежати, чи буде відкрите нове родовище або чи буде прийняте правильне рішення щодо його експлуатації.

Важливою складовою у підготовці майбутніх гірників та геологів є навчальна геологічна практика. Вже третій рік для її проведення використовується Приазовський полігон. На полігоні є можливість вивчати геологічні процеси на прикладі справжніх родовищ різного типу. Протягом роботи у Приазов’ї студенти відвідують родовища золота, залізної руди, рідкісних металів, рідкісних земель, керамічних пегматитів, будівельного каміння, цегляно-черепичної сировини тощо. Вони дізнаються, завдяки яким процесам утворюються певні родовища, якими є вмісні породи для корисних компонентів, наочно знайомляться з пошуковими ознаками та ін. Паралельно практиканти вчаться підрахунку запасів, побудові геологічних карт та розрізів, користуванню гірничим компасом.


Важливою особливістю практики НГУ є те, що більшість її маршрутів стосується порід Українського щита. Подібні геологічні структури не зустрічаються у Західній Європі, окрім країн Скандинавії. З іншого боку, дуже багато родовищ дорогоцінних, кольорових та чорних металів, алмазів та багатьох інших корисних копалин пов’язані саме з цими найдавнішими породними комплексами. Саме вони, переважно, досліджуються та експлуатуються у країнах Африки і саме з такими породами і родовищами найчастіше працюють наші випускники-іноземці після повернення додому. Цього року практику на Приазовському полігоні пройшли студенти з Анголи, Китаю, Гвінеї, Зімбабве та інших країн. Всі вони набули дуже важливих знань та навичок, що неодмінно знадобляться їм у подальшій роботі.

Ще однією особливістю НГУ, яка, до речі, вирізняє його серед решти ВНЗ країни, є наявність Навчально-науково-виробничого гемологічного центру, на базі якого проводиться підготовка студентів за спеціалізацією „Діагностика та оцінка дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння”. Серед студентів, що займаються за цією спеціалізацією, завжди було чимало іноземців. Проте гемологічні предмети викладаються лише студентам геологічної спеціальності. З метою надання можливості вивчення дорогоцінного каміння студентам інших напрямів підготовки в минулому навчальному році у Гемологічному центрі було вирішено започаткувати скорочені курси з основ діагностики дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння. Особливо ця програма зацікавила студентів з Анголи – країни, що є одним зі світових лідерів з видобутку алмазів. На гірничодобувних підприємствах Анголи, що розробляють ці родовища, працює велика кількість наших випускників різного профілю: гірників, буровиків, збагачувачів та ін. Тож на рівні з геологами, майбутнім фахівцям алмазодобувних підприємств теж необхідно володіти основами діагностики, визначення якісних характеристик та оцінки алмазів. Спеціально для студентів африканських країн у Гемологічному центрі розроблено програму курсів з основ діагностики алмазів та дорогоцінного каміння. Заняття проводились із залученням фахівців Державного гемологічного центру України, які професійно працюють у цій галузі, а також із застосуванням професійного гемологічного обладнання.


21 червня 2016 р. відбулося урочисте вручення сертифікатів про закінчення курсів Гемологічного центру першій групі студентів-іноземців. За словами директора центру, доцента Шевченка С.В., студенти з Анголи, які навчалися на курсах, показали себе дуже сумлінними та вмотивованими слухачами, вони блискуче засвоїли навчальну програму і цілком зможуть застосувати свої знання на практиці, тим самим підвищуючи статус випускника НГУ на світовому ринку праці у галузі гірництва.

Ігор Нікітенко

доцент кафедри ЗСГ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт