Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
11.02.2016

«ВІДЧУВАЄМО ЙОГО ПІДТРИМКУ ПОВСЯКЧАС»

У Національному гірничому університеті сьогодні, 10 лютого, відбуваються вибори ректора

 (Стаття з газети «Зоря»)


 Напередодні пройшла традиційна передвиборча кампанія. В ході демократичних змагань три претенденти на цю посаду – нинішній ректор академік Геннадій Півняк, професори Володимир Бондаренко та Володимир Проців зустрічалися в аудиторіях з викладачами і студентами, працівниками університету, знайомили зі своїми програмами, відповідали на запитання, слухали накази виборців.

Геннадій Григорович  Півняк багато років  успішно очолює найстаріший провідний ВНЗ області. Дніпропетровський гірничий інститут за ці роки став академією, а нині є національним гірничим університетом, виховав тисячі спеціалістів.

Кореспондент «Зорі» побував на одній з передвиборчих зустрічей з Геннадієм Півняком – претендентом на посаду ректора. Вона відбулася на факультеті інформаційних технологій.

Геннадій Григорович Півняк звернувся до колег зі своєю програмою, своїм баченням того як відповідати на виклики часу, успішно проводити реформи освіти і управління й рухатись вперед.  Доценти, професори, які виступили після нього, говорили про те, що він займається всіма питаннями. За час його ректорства університет отримав 26 державних премій. Це майже щороку по премії. Такого ВНЗ  немає в Україні.

 «Геннадій Григорович регулярно відвідує кафедри, - говорить  Віктор Ткачов – професор, завідуючий кафедрою  і довірена особа Геннадія Півняка. - Для чого він це робить? Ви думаєте, він хоче знайти у вас недоліки? Нічого подібного.  Він хоче почути викладачів, дізнатися, що потрібно ще зробити. Такого ще треба пошукати. На техреду міністерства вугільної промисловості він запрошує з собою і мене, завідувача кафедрою. Видно з цього, що він турбується про кафедру. Або везе нас на ДМЗ, який модернізується. І так далі. Ось вам ректор, який конкретно працює. Надає реальну підтримку повсякчас. Наша кафедра розпочала міжнародну діяльність. Досвіду попервах не було. Геннадій Григорович бере на себе всю ініціативу, їде і зустрічається з запрошеними закордон студентами, професорами, зясовує, що їм треба. Повернувшись, ставить нам завдання. І це дуже ефективно. Так у цьому дуже просунулись вперед не лише наша, а й інші кафедри. Ось один наш молодий асистент поїхав за кордон на один семестр, добре зарекомендував себе, його залишили на другий, зараз – на третій семестр. І дисертацію запропонували писати. Ось це і є реальне співробітництво, підтримане і розвинене ректором ».  

  Місія академіка АН України Геннадія Півняка полягає в тому, щоб зберегти ті надбання й досягнення, які має університет.  Серед них – насамперед розвинена інфраструктура інноваційних результатів  у сфері освіти і науки, в гуманітарній сфері. Все це дозволяє нам вийти на реальне забезпечення якості освіти.

Національний гірничий університет (НГУ) сьогодні – єдиний  науково-освітній центр, який працює в енергетичному секторі нашої економіки. А він включає вугільну, газову, атомну енергетику. Найголовніше – університет зорієнтовано на більш ефективне використання ресурсів – паливних, енергетичних, водних тощо. Як відомо, всі сучасні світові проблеми, війни, і суперечки – це передусім боротьба за ресурси. На цій підставі декілька років тому з ініціативи кількох європейських університетів, у тому числі Фрайбурзької гірничої академії і нашого гірничого університету, засновано Всесвітній форум ресурсних університетів сталого розвитку. До його складу увійшло понад сто університетів і компаній з різних куточків світу. До речі, цей форум збереться наступного року в Дніпропетровську на базі гірничого університету, і це стане подією  для всієї України.

Підтвердженням провідної ролі нашого гірничого університету в енергетичній сфері є активна робота протягом десяти років з потужною Донбаською паливно-енергетичною компанією (ДТЕК), яка сьогодні забезпечує енергетичну незалежність у сфері генерації енергії і вугільного палива. Прикладом цього є успішне інноваційне виробництво ДТЕК «Павлоградвугілля», яке сьогодні виходить на рівень майже  20 мільйонів тонн видобутку вугілля на рік. Нині ця компанія стала видобувати понад 50 відсотків вугілля в Україні. Принципові угоди дозволяють ВНЗ впевнено займатися підготовкою кадрів для енергетичного сектора. НГУ нині залишився єдиним університетом такого профілю в Україні. Бо сьогодні практично не діють Донецький технічний університет, Луганський університет вугільного спрямування, а залишився лише гірничий університет у Дніпропетровську. НГУ виконує також функції контролю та експертизи і має можливості оцінювати рівень безпеки робіт на вугільних підприємствах. Тому сьогодні вже підготовлені пропозиції, погоджені з компанією ДТЕК, щодо створення єдиного центру (інституту вугільних технологій), забезпечення безпеки використання вугільної сировини на базі НГУ.

За оцінкою ЮНЕСКО нині наш університет входить до трійки провідних технічних університетів України. І ставить перед собою мету стало входити до п’ятірки провідних університетів України (сьогодні НГУ займає шосте-сьоме місце серед усіх університетів України) і увійти до 500 кращих університетів світу. Й поступово до цього рухається. Це – не  проста справа. Але тут знають як це здійснювати. Треба не тільки виконувати дослідження з високотехнологічним виробництвом, але й готувати серйозні публікації наукових робіт, на які можуть посилатися зарубіжні партнери. Тому й розширюється цей спектр діяльності.

Коли 1982 року Геннадія Півняка призначили ректором, це був наймолодший ректор у всьому Радянському Союзі.

-Чому ви, Геннадію Григоровичу, прийняли рішення йти на новий термін ректорства?

- Зробив так не тому, що це мені особисто потрібно, - говорить він. - А тому, що є наукове визнання, є досвід. А ще маю високі зобовязання перед міжнародною спільнотою. Бо входжу до виконавчого комітету того ж всесвітнього форуму. Окрім того, маю зобовязання перед високотехнологічними міжнародними компаніями, з якими наш університет протягом семи років  працює над створенням конкретних технологічних приладів, установ і обладнання. На їх базі захищаються докторські і магістерські дисертації і потім ці результати переносяться в Україну. Так, на цій підставі ми створили технологію підземної свердловинної газифікації вугілля, впровадили її в європейських системах (в Польщі). Сьогодні впроваджуємо цю технологію в Україні за участю компанії ДТЕК. Ми перейшли на використання викидного палива шахт. Це здійснено пять років тому вперше в світі на одній з павлоградських шахт. Нині теплонасосні установки ефективно використовуються і ці технології розширюються в своєму використанні. Таким чином, ми вийшли на створення центру енергетики геотехнічної системи. Нам відомо, що геотехнічна система має руйнівну силу і високу загрозу для екології. Але вона водночас володіє високими покладами енергії. Позитивну енергію цієї системи сьогодні спрямовуємо  на прогресивні технології. Їх використовуємо насамперед для України.  Сьогодні наш університет розглядається  як потужний енергетичний центр країни, який визнано в світі.

І тому так гостро проходять у нас виборчі процеси, бо, можливо, комусь хотілося б. щоб ми зупинилися, послабили ці свої позиції, і, таким чином, нам перешкоджають у вирішенні проблем сталого енергетичного розвитку України.

До речі, у виборах ректора вузу беруть участь усі викладачі, співробітники (квота 10 відсотків) і всі студенти (квота 15 відсотків). Разом це понад 1300 виборців. Вибори тоді вважаються дійсними, коли у них візьме участь 50 відсотків плюс один виборець від списочного складу.

У ході передвиборчого процесу в НГУ Геннадій Півняк відчув доброзичливе ставлення виборців, усього колективу університету й звернувся з подякою до них. Він упевнений, що 10 лютого вибори в університеті пройдуть достойно. А НГУ продовжить розвиватися на підставі стратегії і програми розвитку університету , прийнятої в 2014 та 2015  роках. У програмі претендента на посаду ректора є уточнення, деякі деталізовані важливі складові, які створюють додаткове інноваційне  середовище для досягнення новітніх результатів кафедрами і лабораторіями.

При новій правовій базі це дозволить університетові  отримати додаткові фінансові та матеріальні ресурси, не чекаючи їх від держави. Нині є зрозумілі обмеження від держави у цей важкий час економічної кризи і військових дій. Причому  університет включатиме ці ресурси не за участю ректора, а при підтримці ректора, активної частини молодих людей, за участю всіх кафедр з розширеною самостійністю. Ідея полягає в тому, щоб зберегти історичну спадщину одного з найстаріших ВНЗ України, розумно підходячи до виконання законодавства, і обов’язково зберігши колектив співробітників.

… Геннадій Григорович Півняк майже 34 роки віддав ректорській роботі. Якщо рахувати рік за два, то це – ціле життя. Він бере на себе нелегку місію, щоб у непростий час утримати університет у фарватері викликів  сучасності. У час буревіїв, протиріч, ризиків досвідчений капітан упевнено веде свій корабель.

 

Микола ЧАБАН, журналіст газети «Зоря»

 

Коментарі

 

Володимир СЛЄСАРЄВ, професор, завідуючий кафедрою:

-Геннадій Григорович Півняк – людина надзичайно активна і дуже мобільна. Він завжди встигає і нас заохочує робити те ж саме. Це дуже добре, бо ми маємо зараз поступальний рух. НГУ все більше підвищує свій рейтинг та позиції університету як в Україні, так і в світі.Рішення, які приймає ректор Півняк, - обґрунтовані, обдумані і тому вони завжди приносять успіх. Працюю з ним близько 20 років і вважаю його своїм учителем  і всі здобутки, які мають університет, факультет, - результат діяльності в тому числі мудрих настанов Геннадія Григоровича. Молоді є чого повчитися у нього, зокрема, відповідальному ставленню до роботи.

Сергій ВЛАСОВ, професор:

-Свого часу мені довелося брати участь у виборах на посаду ректора Алчевського гірничо-металургійного університету. Тож я підтримую Геннадія Григоровича в його рішенні висунути свою кандидатуру. Ми переживаємо нині настільки складний час, що, як говорить приказка, міняти на переправі коней ніяк не можна. Геннадій Півняк увійшов уже в до історії університету як творець. Розбудоване за ці роки – заслуга його і колективу, ним керованого. Мені хотілося б, щоб він зостався в історії НГУ як реформатор. Нашому університету належить стати тим опорним центром освіти і науки країни, до якого будуть приєднуватися інші університети, а не пережити протилежне – коли ми мусимо до когось приєднуватися чи взагалі зникнути як згаданий Алчевський вуз чи як Московський гірничий. Тож закликаю всіх підтримати Геннадія Півняка в його починаннях.

Леонід МЕЩЕРЯКОВ, професор:

-Геннадій Григорович 33 роки мудро керує нашим університетом. А що таке мудрість? Це правильно організований і використаний досвід. Геннадій Півняк дуже точно обирав усі ці роки перспективні напрями розвитку. Тож за ці роки НГУ досяг помітного рівня в різних сферах – освітній, науково-інноваційній, міжнародній, гуманітарній, виховній. Особисто я голосуватиму за Геннадія Григоровича і прошу підтримати мою рекомендацію.


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт