Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
23.09.2015

«Тримайся, геологу»!

Відбулося чергове засідання історико-краєзнавчого клубу «Грані» на тему «90-річчя кафедри загальної та структурної геології НГУ»

Відкрила засідання голова клубу професор кафедри історії та політичної теорії НГУ знаний історик і краєзнавець Ганна Швидько.

IMG_2196.jpg

- Вже понад 20 років поспіль ми розглядаємо питання, пов’язані з історією Національного гірничого університету, який цього рік відзначає 116 років від дня заснування, - зазначила Ганна Кирилівна. – Значна інформація розміщена тут – на стендах народного музею історії НГУ ім. Олександра Поля, де зараз проходить наше засідання. Багато її знаходиться у фондах музею і в архівах. А сьогодні ми ознайомимо присутніх з творчим шляхом людей, які багато зробили для розвитку геології у нашому рідному університеті.

На засідання клубу прийшли студенти-геологи другого НГУ , співробітники кафедри загальної та структурної геології (ЗСГ), кафедри історії та політичної теорії , гості, які упродовж роботи клубу доповідали про видатних людей, причетних до 90-річного шляху кафедри-ювіляра.

IMG_2124.jpg

З вступним словом виступив завідувач кафедри історії та політичної теорії Геннадій Первий, зі словом-привітанням – проректор з науково-педагогічної і навчально-виховної роботи завідувач кафедри ЗСГ Юрій Хоменко. До речі, Юрій Тимофійович повідомив, що розвиток очолюваної ним кафедри продовжується й існує амбітна ідея відкрити магістратуру з геологічного туризму.

IMG_2158.jpg

Легендарних особистостей кафедри, яких вже немає з нами, згадав у своєму виступі декан геологорозвідувального факультету професор Василь Приходченко.

IMG_2166.jpg

З короткою довідкою про історію кафедри виступив завідувач музею історії доцент кафедри ЗСГ Ігор Нікітенко. До речі, спеціально до ювілею Ігор Святославович підготував стенд, який відображає історію розвитку кафедри у фотографіях і документах. На одному з них ми бачимо фото першого завкафедри ЗСГ Сергія Гембицького. Він був очільником цього структурного підрозділу до 1935 р. На час його керівництва було закладено підвалини викладання основних геологічних дисциплін . Професор С.С. Гембицький проводив дослідження з гідрогеології родовищ Донбасу, Кривбасу, Нікопольського марганцеворудного басейну, а також залучався як спеціаліст до робіт, пов’язаних з будівництвом Дніпрогесу.

IMG_2095.jpg

Проте так зване «НКВД» заарештувало професора, випускника ДГІ 1912 року, про що свідчить знайдена в архіві анкета заарештованого, вміщена на стенді поряд з його портретом. У рядку «Профессия и должность» (російською мовою) значиться, що Сергій Гембицький «професор геологии». В іншому рядку написано, що він «Безпартийный». Отож, історія повторюється: ті, хто покалічив життя світилові науки Гембицькому страждали повною безграмотністю і керували країною, як, до речі, і недавній «проффесор»-президент.

І дуже добре, що на решті підготовлених стендів показані оптимістичні сторінки життя студентів і кафедри, бо буття геологів яскраве і самобутнє.

IMG_2091.jpg

Зі спогадами про Петра Григоровича Нестеренка, з 1957 р. завідувача кафедри ЗСГ, одночасно ректора ДГІ з 1937 до 1963 р. виступила професор Ганна Швидько. Окрім здійснення організаційної роботи, П.Г. Нестеренко проводив дослідження з геології Дніпровського буровугільного басейну, до яких був залучений колектив кафедри.

А далі засідання продовжилося у форматі сюрпризів. Про свого батька – завкафедри ЗСГ з 1035 до 1957 року О.М.Алексєєва розповіла його донька Галина Олексіївна Алексєєва. Цікаво, що Олексій Михайлович був одружений на старшій доньці професора Терпигорєва, тож Галина Олексіївна як пряма онука несе в собі ще й гени цієї відомої людини. Вона принесла й показала присутнім свідоцтво про хрещення свого батька, видане в царській Росії, його тимчасове свідоцтво про закінчення гірничого інституту, яке було обміняне на диплом через рік (такий був порядок). 

IMG_2175.jpg

З цікавістю були переглянуті чорно-білі фото, принесені Галиною Олексіївною. На одному з них – вона з татусем і матусею. Дівчинка приблизно років п’яти, а обабіч неї симпатичні інтелігентні батьки. Фото було зроблено спеціально для дівчинки, щоб вона пам’ятала свого батька, якщо раптом йому випаде доля професора Сергія Гембицького…

IMG_2187.jpg

Зі спогадами про свого дідуся Михайла Павловича Кулішова виступив директор НДІ геології ДНУ ім. О.Гончара Вадим Стефанський. Вадим Леонідович пішов стежиною свого дідуся, з трьох років перебував з ним на студентських геологічних практиках, які проводилися тоді в Криму і на Кавказі. Цікаво, що талановитий дідусь написав, за словами онука, три дисертації. На дві з них було накладено «органами» гриф «секретно» й заборонено до захисту. Лише третю Михайло Кулішов успішно захистив. Також Вадим Стефанський поділився спогадами ще про одного колишнього завідувача кафедри - Арнольда Олексійовича Веселова – відомого палеонтолога і біостратиграфа кайнозою України.

IMG_2200.jpg

Трепетно розповів про недавню втрату кафедри – відому у широких геологічних колах людину професора Олександра Додатка син Віктор Додатко. У 1978 р. з Дніпропетровського відділення Інституту мінеральних ресурсів на кафедру ЗСГ перейшов доктор геолого-мінералогічних наук Олександр Додатко – фахівець з геології кір вивітрювання Українського щита. Він очолював кафедру до 2000 р., а з 1982 по 1993 р. був проректором з наукової роботи ДГІ. За його керівництва, у 1988 р., кафедра отримала сучасну назву – „Загальної та структурної геології”. На жаль, професор Додатко не так давно відійшов у вічність.

Але кафедра живе й розвивається. Нових ідей, знахідок, досліджень і упроваджень їй побажав колишній співробітник доцент Леонід Кратенко, якому зараз понад 80 років, але своєю спортивною статурою він нагадує чоловіка середніх років.

IMG_2151.jpg

Також авторові цих рядків пощастило поспілкуватися з дуже успішним геологом – недавнім співробітником кафедри Романом Камковим, який також прибув на засідання клубу «Ріднокрай» із самої Африки. За останні чотири роки він встиг попрацювати в Гані, а нині – у Гвінеї. Його посада звучить так: «головний геолог, начальник дільниці з пошуку, розвідки й розробки важких металів (здебільшого золота) фірми SCEM. Романові Камкову вдалося стати акредитованим геологом у Співдружності Західно-Африканських країн. Тож дерзайте, геологи, особливо ті, які зараз гризуть граніт науки в НГУ. Якщо є велике бажання, у вас все вийде!

Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ

Фото Альони Леонович (відеостудія «Юність» НГУ)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт