Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
28.07.2015

Vouloir c′est pouvoir – хотіти, значить могти

15 вересня 2015 року розпочинаються заняття в Українсько-французькому центрі мови і культури НГУ (УФЦМК)
Це вже восьмий лінгвістичний центр при Національному гірничому університеті і кожен з них має свою історію створення. Щодо УФЦМК, то ідею його відкриття давно «виношувала» Євгенія Солдатенко - випускниця геологорозвідувального факультету, яка нині навчається за програмою подвійної аспірантури між НГУ і Університетом м. Пуатьє (Франція). І наукових керівників у Євгенії два – професор Марина Рузіна (НГУ) і професор Абдеразак Ель Альбані (Франція).
Женя Солдатенко у Франції.jpg 
           Про те, як Євгенія Солдатенко потрапила на навчання до Франції, писав «Вісник НГУ», випуск якого був присвячений 80-річчю кафедри іноземних мов НГУ (завкафедри професор Світлана Кострицька). Також розповідь Євгенії «Як збуваються французькі мрії» можна прочитати у новинах на сайті НГУ.  
        -Хочу вам розповісти про “французьку мрію”, яка у далекому 1998 році з’явилася у мене, маленької першокласниці. Розпочавши навчання у середній спеціалізованій школі №126 з поглибленим вивченням французької мови, я зрозуміла, що навчатимуся у Франції – якесь незрозуміле й необґрунтоване дитяче бажання, яке згодом трансформувалося у стійку і визначену мету, - так почала свою розповідь українсько-французька аспірантка Євгенія Солдатенко. - Завдяки Національному гірничому університету в моєму житті з’явилося ще одне неймовірне захоплення – Науки про Землю! І саме тоді, коли я навчалася на кафедрі гідрогеології та інженерної геології, бажання навчатися у французькому ВНЗ стало максимально визначеним – синтез французької мови й геології мав спрацювати! І сталося саме так!  
       Євгенія знайшла за допомогою міжнародного відділу НГУ стипендіальну програму для подальшого навчання у французькому ВНЗ після закінчення НГУ. Так сталося, що з початком навчання в аспірантурі активізувалося співробітництво між нашим ВНЗ і Посольством Франції в Україні, у Дніпропетровську й НГУ побував аташе Жіль Маметз. Вже тоді у Євгенії виникла ідея відкриття українсько-французького центру в альма-матер, аби ті, хто планує навчатися чи стажуватися у Франції могли вивчити мову цієї чудової країни.  
         Ідея Євгенії повністю визріла, коли у червні 2015 року в НГУ побували французькі фахівці в галузі вищої освіти, освітнього та наукового співробітництва пан П’єр Сіньо - президент Університету м. Кан і пані Ноемі Ларуй - керівник міжнародного відділу Університету м. Кан і ознайомилися з досягненнями у галузі науки і освіти нашого університету. Тоді ж було підписано меморандум про співробітництво між НГУ та Університетом Кан Нормандія. Свої підписи під документом поставили ректор НГУ академік НАНУ Геннадій Півняк і президент Університету Кан Нормандія професор П’єр Сіньо.  
Всі, хто були присутні на круглому столі з французькими гостями, пересвідчилися, що Євгенія Солдатенко на відмінно справилася з роллю перекладача з французької мови. Кілька годин синхронного перекладу практично без збоїв став доказом того, що вона на вірному шляху. Тож Франція, за словами дівчини, стала для неї реалізацією не лише наукової мрії. Нові знайомства, культурний обмін, участь у танцювальних заходах, неймовірна мовна практика і, найголовніше, - величезне натхнення для майбутніх досягнень.
    
Синхронний переклад Эвгеныъ Солдатенко .jpg
         Про своє бажання відкрити центр Євгенія розповіла проректору з міжнародних зв’язків професору Олександру Шашенку і отримала повну підтримку. Крапку над «і» поставив ректор НГУ академік НАНУ Геннадій Півняк, який на зустрічі з Євгенією сказав, що сприятиме розвитку ініціативи і побажав натхнення і сил для її реалізації у стінах НГУ.  
Тож Євгенія виправдала девіз школи №126, де вона з першого класу вивчала французьку - Vouloir c′est pouvoir – хотіти, значить могти! Наказ про відкриття УФЦМК і призначення Євгенії Солдатенко його директором було підписано 23 липня 2015 року. На базі УФЦМК планується проведення таких послуг: проведення курсів французької мови (базової і ділової), консультації для студентів і аспірантів, що планують навчатися чи стажуватися у французьких ВНЗ, культурні заходи (кінопокази, запрошення гостей з Франції, лекції з культури і побуту Франції).
           Цікавий момент: в НГУ навчаються французькомовні іноземні студенти з Республіки Конго і Гвінеї. Для них планується організовувати speaking club (розмовні клуби), аби вони могли швидше інтегруватися у дніпропетровську студентську спільноту. Це, так би мовити, соціальна діяльність УФЦМК. Але основний напрямок – проведення курсів з французької, й носії мови з Республіки Конго і Гвінеї у свою чергу можуть допомогти навчальному процесу. 
    
       Євгенія Солдатенко підкреслює, що УФЦМК відкритий для співробітництва з іншими лінгвістичними центрами НГУ, а також кафедрами і факультетами. А ще талановита випускниця НГУ каже, що УФЦМК відкривається у досить важкий для України час, та найбільші справи робляться саме під час суспільних змін.  
Євгенія вдячна за сприяння у своїй діяльності міжнародному відділу НГУ, особисто ректору НГУ Геннадію Півняку і проректору Олександру Шашенку.
Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт