Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
12.05.2015

У Дніпропетровську з'явився фільм про НГУ "Вибір - бути щасливим!" (ВІДЕО)"

Кінематографія на Дніпропетровщині розвивається з великим успіхом. Нещодавно аматорська відеостудія «Юність» Національного гірничого університету представила широкому загалу соціальний ролик «Європа – це мир!». І знову – прем’єра. Цього разу знімальна група презентувала півгодинний документальний фільм про альма-матер «Вибір – бути щасливим!». Інформаційним приводом для творців стрічки послужило те, що НГУ є першим вищим навчальним закладом Придніпров’я, минулої осені він відзначив своє 115-річчя.

Документальний фільм презентували в Національному гірничому університеті. До глядацького залу прийшли і герої стрічки,і культурні діячі Дніпропетровська.

– Цей фільм дещо нестандартний, – представила роботу відеостудії «Юність» сценарист і режисер стрічки Наталія Андрющенко. – Він не містить якоїсь цільної історичної оповіді і не створений в інформаційному жанрі. Фільм складається з фрагментів, своєрідних невеличких замальовок про багатогранне життя гірничого. І головне, ми зустрічалися і записували інтерв’ю з особливими людьми. Я їх називаю особливими, бо вони зробили складний вибір у житті, який вимагає великої праці, однак приносить щастя. Такі розмови і роздуми зробили фільм дещо філософським, хоча у цьому і є якась родзинка і душа старовинного вузу.

Автор також зазначила, що «Вибір – бути щасливим!» є віддзеркаленням нелегкого сьогодення і того, яким має бути університет ХХІ століття.

Фільм включив інтерв’ю з різними людьми, які об’єктивно розповіли про особливість гірничого університету і його значення на освітній карті України. Героями стали студенти, випускники, викладачі, друзі і партнери цього ВНЗ. Знімальна група не оминула і болючу тему буремних подій на Сході України, представивши у стрічці молодих і відважних захисників нашої держави та їх героїчні вчинки. Зі стін Національного гірничого університету, при якому, до речі, діє єдина в регіоні військова кафедра, хлопці пішли боронити Батьківщину.

Після перегляду документального фільму на сцену запросили нещодавно демобілізованого першого заступника командира танкової роти 93-ої окремої механізованої бригади ЗСУ, героя проекту «Хоробрі серця», кіборга Івана Начовного, відомого як «Гном».

– Чесно кажучи, важко повертатися у мирне життя, відчуваєш, наче чогось не вистачає, – зізнався Іван. – Приємно бачити у фільмі тих хлопців, з якими затоваришував, захищаючи Вітчизну. Зокрема, Кирила Недрю. З ним боронили Донецький аеропорт. Взагалі, гірничий університет для мене є віхою моєї історії, до якої я і повернувся. Свою альма-матер обирав за таким принципом, щоб тут не було ніяких зв’язків. Звик усього досягати сам. Тепер тут викладаю. Ще у фільмі я побачив свого одногрупника з НГУ, який пішов на фронт добровольцем. Саме завдяки таким людям будується наша країна. Завдяки їм нам усе вдається. Я сподіваюся, що молоді люди, які прийшли на презентацію фільму з військової кафедри, зрозуміють – коли вже даєш присягу, то треба їй слідувати до кінця, бути вірним Батьківщині.

Проректор з навчальної роботи НГУ Юрій Хоменко зазначив, що відеостудія «Юність» є єдиною студією Дніпропетровська, яка працює при університеті. Новий фільм «Вибір – бути щасливим!» викликає відчуття вдячності кожному, хто захищає нашу країну, вчиться, викладає, працює задля того, щоб стати фахівцем з великої літери.

Свою оцінку презентованому фільму дав і народний артист України, режисер Дніпропетровської філармонії ім. Л. Когана, відомий конферансьє Іван Шепелєв:

– Документальні фільми бувають різними: трапляється перевантаження інформацією, іноді автори роблять ставку на технічні ефекти. У цьому ж фільмі є душа, відношення творців стрічки до того, що вони знімали. Я, як глядач, відчував, що є учасником цього фільму, проживав все, що відбувалося на екрані. Ця стрічка правдиво розповідає про життя Національного гірничого університету, яким пишається Україна і, звичайно, Дніпропетровськ. 

Випускниця НГУ Ольга Юдіна сьогодні працює журналістом-розслідувачем газети «Горожанін». Вона стала однією з героїнь фільму і на презентації зізналася, що фільм про альма-матер викликав ностальгію:

– Назва фільму дуже влучна. В цьому ВНЗ така атмосфера, яка допомагає зробити вибір у житті. Я кажу не про вибір роботи, а про вибір шляху честі і справедливості. Так мене тут навчали і підтримують у моєму виборі по сьогоднішній день. Рада, що є випускницею саме гірничого університету.


Завідувач кафедри філософії НГУ, професор Юлія Шабанова також стала героїнею «Вибору – бути щасливим!», але побачивши вже змонтований фільм зі сцени, в першу чергу, подякувала за включення у фільм розповідей захисників України, які дуже зворушують. І додала, що після перегляду всі пересвідчаться, що НГУ, незважаючи на свій технічний профіль, є і гуманітарним ВНЗ.

Завідувач кафедри підземної розробки родовищ НГУ, професор Володимир Бондаренко підтвердив, що вивчення технічної спеціальності, чи будь-якої іншої, в гірничому університеті не зводиться до сухого викладання предмету. Головне - виховати людину, збагатити її внутрішній світ і тоді вона стане кращою в обраній справі. 

Присутніх зворушила розповідь студента НГУ Владислава Чебану, який взяв участь у фільмі волею долі. Знімальна група проходила повз футбольний майданчик, де грав хлопець, і зняла з ним коротке інтерв’ю. Влад із Макіївки і навчається в НГУ з мрією повернутися працювати вже в мирну Донецьку область. 

– Рік тому я був абітурієнтом і через військові дії на моїй малій Батьківщині, щоб вступити до гірничого університету, змушений був їхати до Бердянська, а вже звідти в Дніпропетровськ. Зараз, коли їду додому, на блок-постах дивуються – чому тут навчаюся, і я відповідаю: «Тому що НГУ – найкращий в Європі». Я пишаюся, що здобуваю освіту саме в цьому ВНЗ, але дуже мрію, щоб вже згодом їздив у мирний Донбас.

На презентації фільму також була присутня директор і художній керівник Дніпропетровського телетеатру Ольга Волошина, яка дала свою експертну оцінку новоствореній стрічці:

– Духовна складова відрізняє Національний гірничий університет і в фільмі це відчувається. Таких візуальних продуктів не вистачає на телебаченні. Цей фільм і його герої дають впевненість у тому, що в Україні все буде добре.

Письменниця, поетеса і співробітниця Центру культури української мови ім. О. Гончара Леся Степовичка відзначила настрій фільму, сподівання в ньому на щасливе майбутнє, а також зачитала авторського вірша, присвяченого присутнім у залі бійцям АТО, воїнам-захисникам – співробітникам НГУ.

Під час презентації свої враження від фільму висловлювали всі бажаючі. Екс-голова Студентської ради, випускниця НГУ Марія Черних сказала, що пережила вир емоцій під час перегляду фільму, а ще одна випускниця зізналася, що заради перегляду стрічки рідного ВНЗ полишила усі справи на роботі.

Сьогодні Національний гірничий університет залишається одним із українських ВНЗ-лідерів, займаючи високі позиції у міжнародних рейтингах. Згодом фільм про те, чим живе НГУ і що головне у його діяльності, зможуть побачити всі мешканці міста.

ІАЦ НГУ

Фото Альони Леонович (відеостудія "Юність" НГУ)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт