Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
22.11.2011

«Велика країна Китай»

З 7 до 18 жовтня 2011 р. делегація від НГУ у складі завкафедрою ТСТ професора Леоніда Ширіна і професора Миколи Дудлі на запрошення Інституту гірничої справи та Китайського геологічного університету побувала у Китаї і взяла участь у роботі двох міжнародних конференцій. Нещодавно Леонід Ширін відзвітував перед колегами і студентами у формі фотопрезентації про відрядження.


Леонід Никифорович назвав свою фоторозповідь «Велика країна Китай». А як  інакше можна назвати державу, що стрімко розвивається і де переліт між містами-мільйонерами триває щонайменше три-чотири години?

Леонід Никифорович відзначив багато приємних моментів під час перебування у цій східній державі. Приміром, програму дій делегації НГУ координував професор Уханського геологічного університету Тянь-Нінь, який і супроводжував її в Китаї. Російської мови професора Тянь-Ніня ще за радянського часу навчили  педагоги з  НГУ Л. О. Вахрушина, Л. А. Марчук, Т. І. Морозова.

На другий день візиту дніпропетровські вчені взяли участь у роботі Всекитайської конференції з буріння свердловин на нафту і газ у м. Наньнін. Шаленими оплесками присутні зустріли інформацію професора Миколи Дудлі, який  під час своєї доповіді «Техніка і технологія буріння геологорозвідувальних свердловин в Україні» повідомив, що екс-міністр геології Китаю Чжу Сюнь закінчив Дніпропетровський гірничий інститут і вони навчались на одному факультеті. Додамо, що у 50-х рр. минулого століття в ДГІ-НГУ отримали вищу освіту 157 громадян Китаю.

 На зустрічах з науковцями та фахівцями Китаю наші вчені обговорили проблеми і перспективи співпраці. З професором Лі Чжень-цянь, який свого часу закінчив Московський геологорозвідувальний інститут, працював начальником геологічного управління і мером провінції Гансі, було домовлено про публікацію спільних наукових праць у китайських і українських виданнях.

З професорами Йогунт Сан - директором інституту геології - і Чен-Чен (м. Ханкхунн) домовились про їх візит у травні наступного року до НГУ для обговорення напрямів підготовки фахівців та підписання угоди щодо співпраці.

З 13 до 15 жовтня делегація брала участь у роботі ХІ Інтернаціональної конференції з видобутку і утилізації шахтного метану та буріння дегазаційних свердловин (м. Сіань). З доповіддю «Сучасний стан і перспективи розвитку техніки і технології буріння дегазаційних свердловин для вилучення метану вугільних родовищ» виступив професор Микола Дудля.

Професор Леонід Ширін доповідав за темою «Формування принципів оперативного управління вантажопотоками при рекультивації земель, порушених гірничими роботами». У процесі доповіді він повідомив, що в цей же час в Національному гірничому університеті проходить Міжнародна конференція «Форум Гірників», на якій обмінюються досягненнями видатні науковці України, Росії, Польщі, Німеччини, передовики гірничих підприємств та представники міністерства вугільної промисловості України. За традицією Форуму щороку відбувається урочисте посвячення пятикурсників у гірники. Інформація Леоніда Никифоровича була сприйнята схвальними оплесками.

На численних зустрічах представники НГУ обговорили перспективи  співпраці  з  Чан Кунгом, віце-призедентом Сіаньского науково-дослідного інституту вугільних технологій, Чанк Вей, доктором, головним інженером Центру з буріння свердловин в провінції Шаньсі,  Сяо Юі, менеджером Сіаньского науково-дослідного інституту вугільних технологій,  Матьє Конрадом, віце-призедентом, консультантом з гірництва, фінансування та нафтопродуктів (США).

          На фотопрезентації про відрядження професор Леонід Ширін цікаво й дохідливо розповів про візит. Фотодокументи підтверджують, що освітянська співпраця між Україною і Китаєм, розпочата в НГУ у далекі радянські часи, активно розвивається далі. Не треба забувати, що для пересічних українців Китай залишається  екзотичною країною. Зі світлин видно, що він не лише промислово високорозвинений, а й екологічно збережений. Екскурсії до Національного заповідника у м. Наньнін,  Сіанского архітектурного музею,  на площу  Мао Дзе Дуна і колишньої імператорської резиденції ще раз засвідчили це.

 


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт