Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
12.02.2013

Раритетні видання латиною і старонімецькою стали доступні в електронній бібліотеці НГУ

12 лютого в ІА «Мост-Днепро» відбулася прес-конференція «Раритетні видання латиною і старонімецькою стали доступні в електронній бібліотеці НГУ», у якій взяли участь директор бібліотеки НГУ Ольга Нефедова, завідуюча відділом бібліотеки НГУ Тетяна Недайвода та провідний бібліотекар НГУ Лариса Лоздан.


Фонд бібліотеки Національного гірничого університету налічує понад 1 млн книг, адже бібліотека виникла разом з утворенням у 1899 році Катеринославського Вищого гірничого училища, перетвореного в 1912-му в Катеринославський гірничий інститут. Спочатку бібліотека підпорядковувалась не ректорату, а безпосередньо Міністерству освіти і була міжвузівської. Так було до 1938 року. В основу створення бібліотеки покладені книжкові зібрання, передані одним з перших ректорів університету професором Лебедєвим.

У перші роки існування фонди бібліотеки формувалися за рахунок пожертвувань. Серед рідкісних книг слід відзначити: Георга Агріколи «Про гірництво і металургію» (1563 р.), Ісаака Ньютона «Філософія природи» (1769 р.), Галілео Галілея «Діалог» (1813 р.), «Історія електрики» (1771 р.) та ін У фондах бібліотеки є колекції книг латиною, німецькою, французькою, англійською, польською мовами, виданих у відомих друкарнях Європи.. Основним засобом поповнення фондів є нові надходження від видавництв, книготоргівельних організацій, книжкового коллектора.

За фінансової підтримки керівництва університету бібліотека щорічно отримує до 20 тис прим книг, понад 300 найменувань вітчизняних і зарубіжних журналів і близько 40 найменувань газет. Щорічно бібліотека гірничого університету обслуговує близько 50 тис читачів, які користуються послугами 6 читальних залів та 3 абонементів. Щодня бібліотеку відвідують понад 2 тис читачів.

Тетяна Недайвода зазначила, що, крім традиційної форми роботи, бібліотека НГУ також практикує нові форми, які відповідають сучасним вимогам. «Крім традиційної роботи в читальному залі, ми пропонуємо своїм читачам віддалений доступ до фондів. На сьогоднішній день вже оцифровані більше 440 тис примірників книг, так що, не виходячи з дому, студенти і викладачі можуть зайти в електронний каталог і вибрати книги, які їм потрібні. Для 1 курсу ми проводимо екскурсії по бібліотеці, розповідаємо їм, як користуватися традиційним і електронним каталогами. Скоро збираємося ввести електронні квитки для своїх читачів », - сказала вона.


Мета роботи бібліотеки НГУ - надати інформаційну підтримку студентам на всіх спеціальностях університету.

Сюжет 9 телеканалу

А також стаття на сайті 11 телеканалу



За матеріалами ІА "Мост Днепр"


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт