Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
02.12.2014

15-річчя Центру естетичного розвитку НГУ

Центр естетичного розвитку Національного гірничого університету відзначив 15-річчя від дня свого заснування. Урочистості з цієї нагоди відбулися у форматі Всеукраїнської наукової конференції «Буття філософії: здобутки минулого та виклики сучасності», яка пройшла напередодні і зібрала філософів з Дніпропетровська, Києва, Полтави, Чернівців, Слов`янска, Дрогобича, Івано-Франківська.

Центр естетичного розвитку Національного гірничого університету, який діє при кафедрі філософії і педагогіки, безумовно можна вважати культурним осередком міста. За півтора десятка років тут пройшло безліч зустрічей в відомими людьми міста, України і світу, регулярно відбуваються презентації художніх виставок і книг, інсценізації, майстер-класи, лекції видатних філософів сучасності. Центр у прямому сенсі став місцем яскравих, а інколи й найсміливіших новаторських творчих подій.

Філософія наближена до мистецтва, – звернулася до присутніх доктор філософських наук, професор, завідуюча кафедри філософії і педагогіки НГУ Юлія Шабанова, – і недаремно Центр естетичного розвитку відкрито саме в цьому технічному вищому навчальному закладі. Адже у гірничому університеті люблять і цінують мистецтво.

Команда Центру естетичного розвитку (ЦЕР) робить все, аби студенти за роки навчання дізналися якомога більше про культурне життя Дніпропетровська і України. Тут не буває випадкових зустрічей. Все, що відбувається в Центрі – неопосередковане, тому й приходять сюди талановиті люди. Вони вже стали частиною 15-річної історії Центру. Розповідаючи про них, доктор філософських наук Юлія Шабанова згадала друзів Центру – художників і письменників, акторів і поетів… Додамо, що Центр співпрацює з усіма культурними установами Дніпропетровщини.

З ювілеєм Центр привітали директор і художній керівник міського телевізійного театру Ольга Волошина, яка завітала сюди разом з бандуристом із Одеси Георгієм Матвіївим. Директор Дніпропетровської філармонії ім. Л. Когана Ігор Хініч і головний адміністратор Лілія Пєнова до Центру естетичного розвитку НГУ приїхали разом з ансамблем бандуристок «Чарівниці». Старовинний український інструмент, народні пісні, задушевне їх виконання стало прекрасним подарунком для присутніх.

Центр естетичного розвитку не просто виховує гірників, а прищеплює їм почуття краси, бо надто вже світ прагматичним став, – сказала у вітальному слові мистецтвознавець, заступник директора Дніпропетровського художнього музею Людмила Тверська. До речі, завдяки Людмилі Володимирівні у Центрі не раз експонувалися картини відомих художників.

15-річчя ЦЕР відбувалося на фоні виставки робіт художника-графіка Василя Хвороста. На жаль, його вже немає з нами, однак родина Василя Івановича прийшла до Центру на урочистості з приводу ювілею. Привітав творчий колектив Центру естетичного розвитку і художник Валерій Самохвалов.

Письменники і поети Дніпропетровщини говорили про необхідність існування такого Центру, де живе висока культура і виховуються моральні цінності. Володимир Луценко, Сергій Бурлаков, Семен Заславський розуміють, що жити треба для молоді, аби вона продовжувала робити кращим світ своїми справами.

Студенти Національного гірничого університету залюбки беруть участь у житті Центру естетичного розвитку. Гостям аудиторії вони представили «Розмову про істине щастя» Григорія Сковороди. Цю невеличку постановку підготували під керівництвом кандидата філософських наук Валерія Жижченка.

Усі, хто робить яскравою діяльність Центру, – люди незвичайні, у кожного своє хобі, свій талант. Мова йде про доцентів кафедри філософії і педагогіки Наталію Тарасову, Тетяну Журавльову, Дениса Жадяєва, Олексія Яроша, лаборанта Євгенію Клепач і, звичайно, про Тетяну Аксютенко. Ця обдарована жінка до ювілею Центру підготувала пісню з авторською музикою на вірші поета Івана Сокульського.

Музичні подарунки звучали і від Дніпропетровської консерваторії ім. М. Глінки. Його методист Неля Моня презентувала виступ лауреата міжнародних конкурсів Євгена Жили.

Заступник директора Дніпропетровського академічного театру опери і балету Анна Бойченко зауважила, що Центр естетичного розвитку вчить розуміти мову мистецтва, тому студенти Національного гірничого університету так радісно сприймають пропозицію взяти участь у виставах театру.

Завершальним акордом святкування 15-річчя Центру естетичного розвитку НГУ стало неперевершене і проникливе виконання українських народних пісень солістами театру опери і балету.

З ювілеєм, шановні колеги!

ІАЦ НГУ

Фото Станіслава Мардаровського, відеостудія «Юність» НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт