Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
29.10.2014

Здобуття польської вищої освіти – це реально й вигідно (ВІДЕО)

З робочим візитом в НГУ перебувала делегація польських фахівців у галузі вищої школи та гірництва у складі Президента фундації «Перспективи» Вальдемара Сівінські і ректора Опольського технологічного університету Марека Туккендорфа. Мета прийому польських візитерів: робочі зустрічі з керівництвом НГУ з обговорення можливих напрямків наукового і освітнього співробітництва, а також участь в урочистому відкритті нових аудиторій Центру українсько-польської співпраці.

Поважні гості з Республіки Польща 29 жовтня 2014 року зустрілися у залі Вченої ради зі студентами НГУ. Відкрив зустріч начальник науково-дослідної частини НГУ професор Роман Дичковський, який представив гостей і коротко розповів присутнім про допомогу Україні з боку Польщі, що подала нам руку в цей нелегкий історичний час.

Пан Туккендорф коротко ознайомив студентів з польською системою освіти і, зокрема, з тим, як навчаються і які професії отримують в Опольському технологічному університеті. Професор Туккендорф зазначив, що цей ВНЗ знаходиться за 200 кілометрів від кордону з Німеччиною, у ньому навчається багато як німецьких, так і українських студентів. Цінне те, підкреслив ректор польського ВНЗ, що університет дає технологічну освіту, випускає інженерів, яких так потребує ЄС. Марек Туккендорф повідомив, що багато ректорів польських ВНЗ зменшили вартість навчання у своїх університетах для українських студентів, але, що цікаво, жоден з них не був за це покараний і не посаджений до в’язниці.

З залу прозвучало запитання, якою мовою проводиться навчання в Опольському технологічному університеті? «Для іноземців є спеціальні курси англійською мовою, спеціальності ІТ викладаються німецькою мовою, бо в нас дуже багато студентів-німців», - відповів ректор польського ВНЗ Марек Туккендорф.

Професор Роман Дичковський додав до сказаного, що навчання польською мовою для іноземців у два рази дешевше, тому є сенс прийти до Центру українсько-польської співпраці при НГУ і упродовж короткого терміну вивчити мову нашої доброзичливої сусідки Польщі. А Марек Туккендорф нагадав слова великого Гете і процитував їх мовою оригіналу: «Скількома мовами ти володієш, скільки разів ти людина».

Цікавим був виступ Президента фундації «Перспективи» Вальдемара Сівінські, який зазначив, що очолювана ним фундація найбільше допомагає іноземцям, що виявили бажання навчатися в Польщі. Він повідомив адреси сайтів для бажаючих вступити у польські ВНЗ: www.studyinpoland.pl і www.perspektywy.pl, де знайдеться багато інформації про відповідні програми і гранти.

Пан Сівінські озвучив деякі цифри і факти стосовно навчання іноземців у польських ВНЗ. Наприклад, на програму Еразмус + Євросоюз виділив у цьому навчальному році 10 млрд. євро. «Звичайно, - зазначив він, - деякі власні гроші треба мати, аби виїхати на навчання за кордон, але для подальшого навчання можна знайти безкоштовні програми обміну і гранти. І не треба боятися мовного бар’єру, бо польська мова при бажанні вивчається дуже легко й упродовж досить короткого часу. Зазвичай з якогось українського ВНЗ прибуває один сміливець (його можна назвати розвідником), який потім агітує приїхати на навчання своїх друзів і приятелів».

Вальдемар Сівінські також обстоює думку, що українські студенти повинні платити за навчання у Польщі мінімальну платню з огляду на ситуацію в країні. У польських ВНЗ створено всі умови, щоб отримати дійсно якісну освіту. На модернізацію освіти ЄС виділив Польщі 7 млн євро і за ці гроші матеріальна база й інфраструктура ВНЗ повністю змінилася на краще. Студенти навчаються у найсучасніших різнопрофільних лабораторіях, повністю забезпечених новітнім комп’ютерним обладнанням. Ті українські студенти, які бажають навчатися у Польщі, не повинні втрачати часу і вже зараз можуть використати наданий польською стороною шанс.

Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ  

Фото Володимира Корінного і Станіслава Мардаровського (відеостудія "Юність" НГУ)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт